Update

Hoogleraar Erasmus MC ontslagen om fraude

Een hoogleraar van het Erasmus MC is ontslagen wegens schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat maakte het Erasmus MC vandaag bekend. Het gaat om professor dr D. Poldermans.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Het onderzoek dat door hem geleid werd, zou niet altijd zijn uitgevoerd volgens geldende wetenschappelijke normen. Bij één studie zou hij bijvoorbeeld gegevens gefingeerd hebben en zou hij bij het gebruik van gegevens van patiënten geen schriftelijke toestemming hebben gevraagd. Bij verschillende studies zouden onregelmatigheden gevonden zijn of gegevens niet meer te achterhalen zijn.

Operatie ondergaan
Een onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit heeft een aantal studies van professor Poldermans onderzocht en zal nog een aantal andere studies nader bekijken. Aanleiding voor het onderzoek was een studie naar de gezondheidstoestand van patiënten die een operatie moesten ondergaan. Het Erasmus MC benadrukt dat de patiënten geen fysieke nadelen hebben ondervonden van de studie.

De hoogleraar is het eens met de conclusies van de commissie en heeft zijn spijt betuigd. Hij zegt wel dat er geen opzet in het spel was.

Gisteren ontslagen
De hoogleraar werd al in de zomer van 2011 op non-actief gesteld, nadat de decaan signalen had ontvangen van mogelijk wetenschappelijk wangedrag. Gisteren werd hij ontslagen.

Het Erasmus MC is nu druk bezig de betrokken patiënten op te sporen en ze persoonlijk excuses aan te bieden. Dat is in sommige gevallen moeilijk, volgens een woordvoerder, omdat de professor de patiëntgegevens niet goed bijgehouden zou hebben.

Onlangs werd professor Diederik Stapel van de universiteit van Tilburg ontmaskerd als fraudeur. In deze kwestie loopt ook nog een onderzoek naar de integriteit van Nijmeegs hoogleraar Roos Vonk, die samen met Stapel onderzoek deed.

Ontslag niet goed voor aanzien
Dat weer een Nederlandse hoogleraar is ontslagen nadat bekend werd dat hij had gefraudeerd, is niet goed voor het aanzien van de Nederlandse wetenschap en de wetenschap in het algemeen. Dat zei Pim Levelt, voorzitter van de commissie die de fraude van voormalig hoogleraar Diederik Stapel onderzoekt. 'Maar we moeten niet concluderen dat het eigen is aan de Nederlandse situatie', voegde hij eraan toe.

Hij refereert aan het geval van de Duitse fysicus Schön, die op grote schaal gefraudeerd bleek te hebben, ook met data die hij gebruikte voor publicaties in prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften.

'Ik wil wel graag de voetnoot maken dat van de zeer bedenkelijk handelende bankdirecteuren nog iedereen op zijn plek zit. Maar als je als wetenschapper zoiets doet, word je meteen ontslagen. De wetenschap is een ontzettend zelfreinigende beroepsgroep', aldus Levelt.

Terug tot 2000
De fraude gaat mogelijk al terug tot het jaar 2000. De bronnen van een studie uit dat jaar zijn niet of moeilijk vindbaar. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat er al jaren lang onregelmatigheden in het werk van de professor zitten. 'Maar niet in elk onderzoek. In sommige gevallen heeft hij slordig gehandeld, in andere niet', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden