Hooglandt loodste het staalconcern Hoogovens door moeilijke tijden

Jan Hooglandt..

ANP

AMSTERDAM Oud-topman Jan Hooglandt van het voormalige staalbedrijf Hoogovens is vrijdag, de dag waarop hij zijn 82e verjaardag zou vieren, overleden. Dat heeft zijn familie zondag bekendgemaakt. Hooglandt was al geruime tijd ziek.

Hij zat van 1970 tot 1988 in het bestuur van het staalbedrijf en was vanaf 1977 bestuursvoorzitter. Na zijn vertrek als bestuurder was hij nog enkele jaren aan het bedrijf verbonden als lid van de raad van commissarissen. Omdat hij ook bij veel andere grote bedrijven commissariaten bekleedde, gold hij als een machtig man in het Nederlandse bedrijfsleven.

Hooglandt kwam na zijn studie economie in Amsterdam in dienst bij Hoogovens. In de jaren zeventig loodste Hooglandt Hoogovens door een moeilijke periode. In 1972 fuseerde het bedrijf met het Duitse Hoesch tot Estel, toen het vierde staalconcern in Europa. Toen Estel in moeilijkheden kwam en de fusie werd teruggedraaid, moest Hoogovens vanaf 1982 weer op eigen benen staan. Het duurde tot 1999, lang na het vertrek van Hooglandt als bestuurder, voordat Hoogovens definitief zijn zelfstandigheid verloor. In dat jaar werd de fusie met British Steel tot Corus beklonken.

Naast zijn werkzaamheden bij Hoogovens bekleedde Hooglandt commissariaten bij onder meer Heineken en Shell. Hij was president-commissaris bij Algemene Bank Nederland toen die in 1990 met de Amrobank fuseerde tot ABN Amro.

Volgens een woordvoerder van Corus was Hooglandt ‘een echte Europeaan, econoom, diplomaat en strateeg’. Hij roemde de voormalige topman als ‘een man die in zijn denken over internationale samenwerking op zowel het bedrijfsleven als de politiek voorliep’.ANP

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden