Hooglander en Galloway blijven leven

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) vindt het niet nodig de runderrassen Schotse Hooglanders en Galloways in natuurgebieden te vernietigen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Er lopen in Nederland naar schatting twaalfhonderd Schotse Hooglanders en drie- tot vierhonderd Galloways rond. Verreweg de meeste dienen als grazers in natuurgebieden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale landschappen. Slechts een klein deel is in bezit van particulieren, vooral mensen die met huisdierrassen willen fokken. Het vlees van deze dieren, dat een enkele keer in restaurants verkrijgbaar is, is doorgaans van deze particulieren afkomstig.

Hoe de regeling voor de Hooglanders en Galloways er precies uit komt te zien, weet LNV nog niet. Ook is nog niet duidelijk of kadavers van mogelijk besmette dieren een gevaar vormen voor de reguliere veestapel.

Volgens H. Piek van Natuurmonumenten is dit niet het geval. 'Dode runderen die blijven liggen, worden niet aangeraakt door ander vee. Wel door kraaien en vossen, maar daarop is de ziekte niet overdraagbaar.' Kadavers van runderen uit natuurgebieden worden meestal, net als die van gewone runderen, bij destructiebedrijven vernietigd.

J. Kuiper van Staatsbosbeheer zegt dat de Galloways en Schotse Hooglanders niet besmet kunnen zijn met BSE. 'Beide runderen leven van wat er in de natuur voorkomt. Theoretisch is de kans nul dat ze van het veevoer hebben gegeten dat de ziekte heeft veroorzaakt. Ook in het geval van particulier bezit van Galloways en Schotse Hooglanders is er sprake van extensieve veehouderij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden