Hooggerechtshof zet Obama's klimaatplan in ijskast

Een zware nederlaag voor de Amerikaanse president Barack Obama: het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag zijn klimaatplan dat de CO2-uitstoot voor bedrijven in de VS beperkt, bevroren. op 2 juni wordt de zaak verder behandeld.

Redactie
President Barack Obama Beeld epa
President Barack ObamaBeeld epa

Het Hooggerechtshof besliste met vijf rechters tegen vier. De rechters zien vijf wettelijke problemen in het 'Clean Power Plan' van Obama. Daarnaast oordeelden de rechters dat er nog geen verplichting kan worden opgelegd zolang een rechtszaak die is aangespannen door 27 Amerikaanse staten en diverse ondernemingen en belangengroepen uit de kolen- en olie-industrie tegen het plan nog loopt. De verwachting is dat er geen definitieve uitspraak in die rechtszaak zal zijn voor 2017.

In het 'Clean Power Plan' van Obama is bepaald dat de bedrijven hun CO2-uitstoot, die aan de basis ligt van klimaatopwarming, tegen 2030 met 32 procent moeten laten dalen in vergelijking met 2005. Het plan mikt met name op een verminderde uitstoot van kolencentrales. Ook worden de vijftig staten van de Verenigde Staten aangemoedigd om meer in te zetten op duurzame energie.

In de het plan worden ook maxima aan de uitstoot van Amerikaanse staten gesteld. De staten mogen zelf invullen hoe ze deze doelen behalen. Er wordt een ruilsysteem opgezet waardoor staten die minder CO2 reduceren dan hun quotum toelaat, dit overschot kunnen verhandelen aan staten die tekort komen. Dit systeem zorgt ervoor dat er een prijs komt te staan op het uitstoten van CO2.

Het doel is bedrijven te bewegen om over te stappen naar productie met minder uitstoot. Het systeem wordt al gebruikt door verschillende landen, het grootste programma is het ETS-systeem van de Europese Unie.

Critici hekelen dat het plan van Obama zal leiden tot hogere stroomprijzen. Ook zou het plan de doodsteek betekenen voor de Amerikaanse kolencentrales.

Naast de rechtszaak tegen de de verplichting tot reductie van CO2-uitstoot door 27 Amerikaanse staten en diverse belangengroepen, liggen de Republikeinen ook al maanden politiek dwars. Zij beschouwen de beslissing van het hoogste Amerikaanse rechtscollege dinsdag als een belangrijke overwinning.

Begin december liet het Huis van Afgevaardigden zijn afkeer voor het 'Clean Power Plan' van Obama blijken. Toen stemden 242 volksvertegenwoordigers, vooral Republikeinen, voor de afschaffing van het plan en 180 stemden tegen. Dit gebeurde saillant genoeg tijdens de klimaattop in Parijs. Volgens de Republikeinse afgevaardigde Ed Whitfield uit Kentucky, waar heel wat kolenmijnen zijn gevestigd, 'zodat de wereld weet dat er in de Verenigde Staten onenigheid bestaat over het machtsmisbruik van de president'.

Obama voerde zijn 'Clean Power Plan' in bij presidentieel decreet. Eerdere pogingen de maatregel bij wet in te voeren, strandden in het Congres. Voor Obama zou het begraven van het plan een zware nederlaag betekenen, want de strijd tegen de klimaatopwarming was een van de prioriteiten van zijn beleid.

Begin augustus vorig jaar benadrukte de president in een emotionele toespraak het belang van zijn plan: 'Wij zijn de eerste generatie die de impact van klimaatverandering voelt. Wij zijn de laatste generatie die er iets aan kan doen. Wij hebben slechts een thuis. Wij hebben slechts een planeet. Er is geen plan B.'

Veel weerstand tegen Obama's radicale klimaatplan

Barack Obama wil de geschiedenis ingaan als de eerste Amerikaanse president die maatregelen neemt tegen klimaatverandering. Zijn nieuwe Clean Power Plan pakt de uitstoot van broeikasgassen fundamenteel aan. Tegenstanders stappen al naar de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden