NieuwsDiscriminatie lhbt

Hooggerechtshof weerstaat Trump: homo mag niet worden ontslagen vanwege geaardheid

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat homo’s en transgenders niet ontslagen mogen worden op basis van hun seksuele oriëntatie. De uitspraak wordt gezien als een grote overwinning voor de Amerikaanse lhbt-beweging.

Peter Giesen
Een All Black Lives Matter Solidarity March in Los Angeles dit weekend.  Beeld Getty
Een All Black Lives Matter Solidarity March in Los Angeles dit weekend.Beeld Getty

Het Hooggerechtshof baseerde zijn uitspraak op de befaamde Civil Rights Act uit 1964, die discriminatie op basis van ras, religie, afkomst en sekse verbiedt. Juristen van werkgevers en de regering-Trump betoogden dat het verbod op seksediscriminatie alleen geldig is bij discriminatie van mannen of vrouwen. Als het Congres homoseksuele en transgender-werknemers wil beschermen, moet het een nieuwe wet aannemen, vinden deze juristen.

Het Hooggerechtshof volgde echter de redenering van de juristen van de ontslagen werknemers die de zaak hadden aangespannen. Bij discriminatie wegens homoseksualiteit of de status van transgender gaat het logischerwijze om seks, stelden zij. Een aparte wet is derhalve niet nodig.

De Supreme Court behandelde twee zaken van homoseksuele mannen. Jeugdwerker Gerald Bostock werd ontslagen toen hij zich bij een softballteam voor homo’s aansloot. Parachutespring-instructeur Daniel Zarda moest vertrekken nadat hij had geprobeerd een vrouwelijke klant gerust te stellen. Zij zag ertegenop dat zij voor een tandemsprong vastgesnoerd moest worden aan haar mannelijke instructeur. Zarda zei dat ze zich geen zorgen hoefde te maken omdat hij ‘100 procent homo’ is.

Een derde zaak ging over Aimee Stephens, een werknemer van een begrafenisonderneming die ontslagen werd nadat zij had verteld dat ze een transgender-vrouw was die voortaan in vrouwenkleding op het werk zou verschijnen. Volgens haar baas overtrad zij daarmee ‘Gods geboden’.

De uitspraak van de Supreme Court werd gedaan met 6 tegen 3 stemmen. Auteur van het vonnis was Neil Gorsuch, de eerste rechter die door president Trump werd benoemd in 2017. Hoewel Gorsuch conservatief is, liet hij al eerder zien dat hij niet gebonden is aan de agenda van Trump. In 2018 verzette hij zich tegen een wetsvoorstel van Trump dat deportatie van criminele immigranten mogelijk maakte.

De uitspraak tegen discriminatie van homo’s en transgenders wordt als belangrijk gezien omdat lhbt-rechten onder druk staan in de cultuurstrijd die in de Verenigde Staten woedt. In 29 staten is enigerlei vorm van discriminatie op basis van seksuele voorkeur of genderidentiteit toegestaan.

Vooral de rechten van transgenders worden teruggedrongen in conservatieve staten. Rechtse en orthodox-christelijke groepering steunden de werkgevers van de mensen die de zaak voor het Hooggerechtshof hadden aangespannen.

Het vonnis van het Hooggerechtshof werd toegejuicht door Democraten en lhbt-groepen. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden sprak van een ‘gedenkwaardige stap vooruit voor ons land’.

De drie rechters die tegen het vonnis stemden vonden dat het Hooggerechtshof zijn bevoegdheden heeft misbruikt. Discriminatie van homo’s en transgenders op het werk kan alleen worden verboden als het Congres een wet hiertoe aanneemt, vonden zij. ‘In plaats van een zwaarbevochten overwinning door het democratisch proces, is de overwinning van vandaag tot stand gekomen door een rechterlijk dictaat’, vond de conservatieve rechter Brett Kavanaugh, die in 2018 door Trump werd benoemd.

Hoe rapper Killer Mike een spreekbuis van Black Lives Matter werd
Van albums en tv-series tot speeches: alles wat Killer Mike doet of maakt siddert van zijn strijd tegen onrecht. Een goede reden om hem te leren kennen.

Trump belooft: ik verlaat Witte Huis als ik de verkiezingen verlies
President Trump heeft verzekerd dat hij het Witte Huis zonder tegenstribbelen zal verlaten als hij de presidentsverkiezingen verliest. Eerder had zijn Democratische rivaal Joe Biden gesuggereerd dat Trump misschien zou weigeren zich neer te leggen bij een verkiezingsnederlaag in november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden