NieuwsAbortuswet VS

Hooggerechtshof VS zet streep door omstreden abortuswet

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een stokje gestoken voor een nieuwe abortuswet van de conservatieve staat Louisiana. Die wet legde artsen die abortussen uitvoeren zoveel beperkingen op, dat ze nauwelijks meer ingrepen konden verrichten.

Marije Vlaskamp
Een pro-life demonstrant met het model van een ongeboren foetus in haar handen voor het  Hooggerechtshof in Washington.  Beeld AFP
Een pro-life demonstrant met het model van een ongeboren foetus in haar handen voor het Hooggerechtshof in Washington.Beeld AFP

Als de wet zou worden ingevoerd, konden zwangere vrouwen uit heel Louisiana nog maar bij een enkele arts in één kliniek terecht.

De uitspraak is een overwinning voor mensenrechtenactivisten, die zich verzetten tegen wetgeving die het zwangere vrouwen direct of indirect bemoeilijkt hulp te krijgen bij het afbreken van een ongewenste zwangerschap. De beslissing van het hof is ook verrassend omdat deze rechtbank na de benoeming van een tweetal rechters door de Amerikaanse president Donald Trump een behoudende reputatie heeft gekregen. Dit was de eerste keer na die benoemingen dat het Hooggerechtshof zich uitsprak over nieuwe abortuswetgeving.

Vijf rechters van het hof waren voor het schrappen van de wet, vier stemden tegen. Enkele jaren geleden had het Hooggerechtshof al nee gezegd tegen een Texaanse wet die sterk leek op die van Louisiana, omdat die wet in tegenspraak is met een baanbrekend oordeel van het Hooggerechtshof in 1973. Dat bepaalt dat vrouwen recht op abortus hebben.

De regering-Trump noemt de uitspraak van het hof ongelukkig. Zowel de gezondheid van moeders als het leven van ongeboren kinderen is nu minder waard geworden, staat in een verklaring van het Witte Huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden