nieuws anti-transgendermaatregel

Hooggerechtshof VS: Trump mag toch transgenders weren uit leger

Het Amerikaanse hooggerechtshof geeft de regering van president Donald Trump toestemming om transgenders te weren uit het leger. Het hof veegde daarmee uitspraken van drie lagere rechtbanken van tafel, die de maatregel eerder verboden.

Demonstranten in New York in juli 2017, nadat Trump had aangekondigd transgenders te willen weren uit het leger. Beeld AFP

De Trump-regering stapte naar het hooggerechtshof om verdere behandeling door federale gerechtshoven te omzeilen. Verschillende rechtbanken op het federale niveau blokkeerden eerder de maatregel, omdat deze in strijd zou zijn met de grondwet.

Trump maakte in de zomer van 2017 bekend dat hij geen transgenders meer wilde toelaten op welke post dan ook in het leger: zowel nieuwe transgender militairen als transgender militairen die al in dienst zijn, zijn niet meer welkom. Een jaar eerder had zijn voorganger Barack Obama beslist dat transgenders in het leger mochten dienen en konden rekenen op medische zorgen om een geslachtsverandering te ondergaan.

Het hooggerechtshof heeft nu beslist dat de anti-transgendermaatregel voorlopig van kracht is, tot de zaak beslecht wordt door het hof van beroep in Californië, waar momenteel nog een procedure loopt. Het hooggerechtshof maakt in haar oordeel een uitzondering voor twee groepen: transgenders die nu al in het leger zitten en open zijn over hun genderidentiteit, en defensiemedewerkers die bereid zijn om te dienen ‘als hun biologische geslacht’.

Studie

Volgens Trump wordt de effectiviteit van het Amerikaanse leger ondermijnd door onder meer de enorme medische kosten die transgenders in het militaire apparaat met zich zouden meebrengen. Ook zouden zij voor ‘ontwrichting’ zorgen. Uit een studie die in 2016 werd uitgevoerd door het Pentagon blijkt echter dat de impact van transgender militairen op het budget en op de militaire paraatheid verwaarloosbaar zou zijn. Op dat ogenblik waren er naar schatting 2.450 transgenders in dienst in het Amerikaanse leger.

Officiële cijfers zijn er niet, maar op de 1,3 miljoen Amerikaanse militairen zijn er op dit moment naar schatting tussen de 1.320 en 15 duizend die een andere genderidentiteit hebben dan hun biologische geslacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden