Hooggerechtshof houdt Obamacare overeind

Zo'n 8,7 miljoen Amerikanen die subsidie ontvangen dankzij Obamacare, de zorgwet van de Amerikaanse president Barack Obama, blijven recht houden op zorg. Een door tegenstanders van de wet aangespannen zaak is vandaag door het Amerikaanse Hooggerechtshof verworpen.

Demonstranten vóór Obamacare juichen na het besluit van het hooggerechtshof. Beeld epa

Het hof oordeelde met een zes tegen drie meerderheid dat mensen ongeacht in welke staat ze wonen recht hebben op een bijdrage van de federale overheid om hun ziektekostenverzekering te kunnen betalen.

Bedoeling van de Affordable Care Act (de betaalbare zorgwet) is het voor iedereen in de VS mogelijk te maken een zorgverzekering af te sluiten. Naast subsidie voor arme Amerikanen werden websites opgezet waar mensen polissen van verschillende maatschappijen kunnen vergelijken en waar ze zich kunnen aanmelden. Niet iedere deelstaat zette evenwel dergelijke digitale marktplaatsen op, zodat Washington moest inspringen en dergelijke sites in het leven moest roepen.

De tegenstanders van de wet vonden dat de mensen die hun verzekering op de federale website afsloten niet in aanmerking kwamen voor een subsidie, omdat in de tekst wordt gesproken over 'state exchanges'. De regering meent dat deze letterlijke lezing van een enkele regel in de wet de geest van de wet negeert, en het Hooggerechtshof ging daar donderdag in mee.

De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld reuters

Obama: overwinning voor Amerikanen

De reacties lagen donderdag langs partijpolitieke lijnen diametraal tegenover elkaar. Democratische politici toonden zich verheugd, Republikeinse presidentskandidaten zien niets in Obamacare. President Obama noemde de uitspraak 'een overwinning voor Amerikanen' en zegt dat 'er geen twijfel bestaat dat de wet werkt. Ook Hillary Clinton toonde zich tevreden: 'Yes! Het Hooggerechtshof bevestigt wat we in onze harten en wettelijk al wisten, gezondheidszorg moet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn'.

Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Mike Huckabee is de uitspraak 'een uit de hand gelopen daad van rechterlijke tirannie'. Rubio hield zich wat meer op de vlakte maar verklaarde wel het oneens te zijn met het vonnis. Jeb Bush stelde simpelweg 'deze beslissing betekent niet het einde van het gevecht'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden