NieuwsVerenigde Staten

Hooggerechtshof: Democraten mogen vertrouwelijk deel Mueller-rapport niet inzien

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft Democratische parlementariërs voorlopig verhinderd toegang te krijgen tot vertrouwelijk materiaal van speciaal aanklager Robert Mueller in het Rusland-onderzoek. Mueller onderzocht de inmenging van Rusland bij de Amerikaanse verkiezingen en de rol die president Donald Trump daarin mogelijk speelde.

Robert Mueller Beeld AFP
Robert MuellerBeeld AFP

Twee lagere rechtbanken hadden functionarissen van het ministerie van Justitie opdracht gegeven om geredigeerde delen van Muellers 448 pagina’s tellende rapport te overhandigen, samen met onderliggende documenten. Hieronder vallen ook verklaringen die door betrokkenen zijn afgelegd tegenover een zogeheten grand jury, die tijdens niet-openbare zittingen oordeelt of het door de openbaar aanklager verzamelde bewijs voldoende bewijst dat er een misdaad is gepleegd. Deze verklaringen zijn gedeeltelijk zwartgelakt, volgens het Witte Huis om de getuigen de beschermen.

Een door de Democraten geleide commissie in het huis van Afgevaardigden zegt dat het materiaal hen zou helpen te bepalen of president Donald Trump de wet heeft overtreden door het onderzoek van de FBI en Mueller naar Russische inmenging te belemmeren. Het uiteindelijke rapport van Mueller vond tien gevallen van mogelijke belemmering van de rechtsgang, maar sprak zich niet uit over de vraag of Trump schuldig was aan obstructie.

De regering stelt echter dat een federale onderzoeksrechter niet bevoegd is om te bepalen of deze informatie openbaar mag worden gemaakt. Dergelijk materiaal van een grand jury is normaal gesproken verzegeld, maar volgens federale regels mag een rechter openbaarmaking toestaan voor ‘gerechtelijke procedures’. De belangrijke juridische vraag is, of dat ook betrekking heeft op onderzoeken naar afzetting van de president.

Eerder hadden rechtbanken parlementariërs wel toegestaan materiaal in te zien tijdens de afzettingsonderzoeken van presidenten Richard Nixon en Bill Clinton. De Amerikaanse advocaat-generaal Noel Francisco heeft het Hooggerechtshof verzocht de uitspraak te herzien.

Het Hooggerechtshof geeft de regering tot 1 juni de tijd om formeel in beroep te gaan tegen die uitspraak. Als de rechters besluiten de zaak te horen, komt een definitieve uitspraak pas na de presidentsverkiezingen van 3 november. Als de rechters weigeren het beroep te behandelen, moet het materiaal worden overhandigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden