'Hooggeplaatste IS-terrorist onderweg naar Nederland of Duitsland'

Een hooggeplaatste IS-terrorist, die onlangs uit Raqqa is vertrokken, is op weg naar Nederland of Duitsland. De man, die actief is in de inlichtingendienst van Islamitische Staat, komt met de stroom vluchtelingen mee naar Europa.

null Beeld anp
Beeld anp

Dit zegt Aboe Mohammed (27) vanmiddag tijdens een besloten bijeenkomst van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Aboe Mohammed is de schuilnaam van een van de activisten van het ondergrondse netwerk Raqqa is Being Slaughtered Silently (RSS).

Volgens de activist kan Europa er 'genoegzaam vanuit gaan dat de man niet naar Europa komt met vreedzame bedoelingen'. De informatie van RSS, een collectief van burgerjournalisten en informanten in en buiten Syrië, wordt over het algemeen als betrouwbaar ingeschat.

Islamitische Staat

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over Islamitische Staat (IS).

Alle leden komen oorspronkelijk uit Raqqa, de 'hoofdstad' van Islamitische Staat. Ze zijn goed op de hoogte van wat zich daar en ook in andere delen van het Kalifaat afspeelt.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat weten RSS te kennen 'vanwege het verzet tegen IS'. Over het collectief wil de woordvoerder verder geen oordeel geven. Concrete aanwijzingen dat een IS-terrorist op weg is naar West-Europa heeft de NCTV niet. De waarschuwing van Aboe Mohammed 'lijkt te slaan op een ouder en breder circulerend en terugkerend bericht', aldus de woordvoerder.

Hij benadrukt dat de inlichtingendiensten 'voortdurend alert' zijn om een dergelijke infiltratie te onderkennen en tegen te gaan. In een interview met de Volkskrant zegt Aboe Mohammed dat niet alleen IS-figuren, maar ook 'oorlogsmisdadigers die hebben gemoord voor het regime van Assad' met de vluchtelingenstroom meekomen. 'Iedereen zegt dat hij gevlucht is voor IS om sneller asiel te krijgen', zegt hij.

Activisten hebben inmiddels diverse Engels- en Arabischtalige Facebookpagina's aangemaakt, zoals de account Killers in Europe, die jacht maken op Assads militieleden. Aboe Mohammed: 'Dan zie je op een foto zo'n militielid poseren met lijken, op de volgende zit hij op een Zweeds terrasje'. Ook in Enschede zijn Assad-aanhangers gespot.

De premier zei in februari dat Nederlandse jihadisten beter kunnen sneuvelen in Syrië of Irak dan terugkeren naar Nederland. Aboe Mohammed, die op initiatief van de ChristenUnie naar Nederland is gekomen en wordt begeleid door de Arabist Jan Jaap de Ruiter, heeft ook kritiek op premier Rutte en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Premier Mark Rutte spreekt op de Dam tijdens een demonstratie naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Beeld anp
Premier Mark Rutte spreekt op de Dam tijdens een demonstratie naar aanleiding van de aanslag in Parijs.Beeld anp

Een maand eerder, vlak na de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, zei Aboutaleb iets soortgelijks. Moslims die de Nederlandse waarden en normen niet onderschrijven en sympathiseren met IS kunnen beter naar Syrië oprotten, aldus de burgemeester.

Met een dergelijke retoriek worden moslims die zich niet thuis voelen in Nederland in de armen van IS gedreven, denkt Aboe Mohammed. Bovendien: 'Syrië is geen vuilnisvat waarin andere landen ongewenste gasten kunnen dumpen.'

Verder kunnen de Nederlandse autoriteiten er niet vanuit gaan dat elke strijder daar ook sneuvelt. 'Sommige jihadisten zullen terugkeren en gevaar vormen voor de nationale veiligheid, als tikkende tijdbommen die elk moment kunnen afgaan.'

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Beeld anp
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.Beeld anp

Europese landen kunnen volgens Aboe Mohammed veel meer doen om uitreizen te voorkomen. Later deze maand reist de RSS-activist naar de Verenigde Staten om daar, namens het collectief, de International Press Freedom Award 2015 in ontvangst te nemen. Volgens IPFA is Syrië sinds 2011 het gevaarlijkste land voor journalisten en RSS een van de weinige onafhankelijke bronnen die nog nieuws brengen van binnenuit het Kalifaat.

Morgen in de Volkskrant: een interview met Aboe Mohammed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden