Hoogervorst wil proef met gratis heroi & die;ne sterk uitbreiden

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil aan maximaal duizend zwaar verslaafden op medisch voorschrift gratis heroi¿ne verstrekken. Momenteel is deze behandeling beperkt tot driehonderd verslaafden....

Van onze verslaggevers

Het kabinet buigt zich vrijdag over het voorstel van Hoogervorst. Dan moet tevens worden besloten wie voor de extra kosten (tien miljoen euro per jaar) opdraait: de minister of de steden waar de behandelplaatsen komen.

Afgelopen jaren experimenteerden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Heerlen met het verstrekken van heroi¿ne aan zwaar verslaafden. De gezondheid van de junks verbeterde en de overlast die zij veroorzaakten nam af, zo bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van de minister. De onderzoekscommissie adviseerde de proef uit te breiden tot duizend verslaafden in vijftien steden. De baten hiervan (minder inbraken, minder arrestanten) zijn volgens de commissie hoger dan de kosten.

Hoogervorst volgt dit advies op, temeer daar een tweede evaluatie van de medische heroi¿neverstrekking eveneens positief uitvalt. De minister kan naar verwachting rekenen op de steun van de regeringspartijen VVD en D66.

Het CDA, de grootste coalitiepartij, stelt voorwaarden aan een verdriedubbeling van het aantal verslaafden dat gratis heroi¿ne krijgt. Het moet altijd om een tijdelijke behandeling gaan, stelt CDA-Kamerlid Joldersma. 'Het perspectief van afkicken moet blijven bestaan.' Daarnaast wil zij dat junks meebetalen aan de heroi¿ne. 'Het gaat om zo'n 1500 euro per maand. Als ze geen geld hebben, zouden ze eenvoudig werk kunnen verrichten', aldus Joldersma.

In Amsterdam krijgen nu 75 verslaafden heroi¿ne op medische indicatie via de GGD. Maar de Amsterdamse wethouder Hannah Belliot, pleitbezorger van het experiment, wil dat alleen al in deze stad vierhonderd langdurig verslaafden aan de proef deelnemen. 'Een maximum van duizend verslaafden is veel te weinig. Daar kunnen wij niks mee.' En over de kosten: 'Drugsverslaafden zijn een landelijk probleem, dus dit project moet vanuit het rijk gefinancierd worden. De andere grote steden zijn gelijkgestemd in deze.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden