Hoogervorst wil na huisartsenacties weer zaken doen

De stoom moet van de ketel, dus minister Hoogervorst (Volksgezondheid) snapt wel dat de huisartsenacties doorgaan. Hij hoopt echter na de acties weer ‘gewoon’ zaken te kunnen doen met de huisartsen. Voorzitter B. Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt die uitlating hoopvol...

ANP

Maandag lanceerde de minister een nieuw idee: een onafhankelijke arbitrage voor huisartsen die een conflict hebben met een zorgverzekeraar. Individuele huisartsen moeten daar kunnen aankloppen met klachten over geld, maar ook over bijvoorbeeld de vergoeding van een medicijn.

Volgens Vos is dat te voorbarig. ‘Een scheidsrechter heeft alleen zin als er ook regels zijn.’ Daar is nog geen sprake van, stelt de voorzitter. De huisartsen moeten van de minister met zorgverzekeraars onderhandelen over een onkostenvergoeding voor vernieuwende zorg van in totaal 90 miljoen euro. Welke criteria daarvoor bestaan is echter niet vastgelegd, legt Vos uit. Nu krijgen de huisartsen dat geld rechtstreeks op basis van vaste afspraken.

Volgens de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zijn de stakingen van de huisartsen op woensdag, donderdag en vrijdag onrechtmatig. De patiëntenorganisatie ziet desondanks af van een rechtszaak, waarmee ze heel lang heeft gedreigd. Volgens de NPCF om verdere escalatie te voorkomen. De LHV heeft echter ook huiswerk gedaan en stelt dat de huisartsen zich aan de wet zullen houden. Overigens zijn er op regionaal niveau patiëntenorganisaties die wel achter de huisartsen staan.

Inmiddels heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg ziekenhuizen en ambulancediensten gevraagd rekening te houden met een grotere toeloop van patiënten en de personele bezetting daar op af te stemmen. Bij ‘onverantwoorde zorg’ wil de inspectie gebeld worden. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is ‘niet blij’ met de staking. Zij heeft de leden inmiddels een pluim gegeven voor hun extra inzet en een telefoonnummer voor knelpunten geopend.

Apothekers zijn van plan soepeler om te gaan met mensen die herhaalmedicijnen nodig hebben, maar daar door de acties geen receptje voor hebben. Zij krijgen de medicijnen mee en kunnen na de acties alsnog een recept komen inleveren.

Bezorgde patiënten laten inmiddels ook wat van zich horen. Vanuit Delft is een website opgericht (www.eengezondgebaar.nl) waarop artsen en Hoogervorst opgeroepen worden weer met elkaar te gaan praten en te stoppen met de ‘machtsstrijd’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden