Hoogervorst: Specialisten moeten meer gaan werken

AMSTERDAM (ANP) - Als medisch specialisten hun huidige inkomensniveau willen behouden, zullen ze meer uren moeten gaan maken en meer zorg moeten leveren aan hun patiënten. Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid heeft dat tijdens een congres in Amsterdam gezegd.

Hoogervorst schetste een beeld van de gezondheidszorg zoals die er in 2020 naar zijn mening uit ziet. De specialisten werken nu ongeveer 180 dagen per jaar. Volgens de minister is er sprake van onderbenutting van menselijk kapitaal. Dit is een situatie die door de vergrijzing in de toekomst niet vol te houden zal zijn, verwacht hij.

Binnenkort komt een speciale commissie met een voorstel voor een uurtarief voor specialisten. De minister hoopt dat de onderbenutting van de artsen via het nieuwe uurtarief wordt aangepakt.

Prestatiebeloning

Alle ziekenhuizen zullen in 2020 volgens Hoogervorst aan prestatiebeloning doen. Dat betekent dat de artsen worden betaald naar de hoeveelheid werk die ze op zich nemen. Daarbij zullen de specialisten in veel gevallen in loondienst zijn van een ziekenhuis, of in het bestuur ervan zitten.

Patiënten zullen in de toekomstvisie van Hoogervorst via duidelijke testen in één oogopslag kunnen zien welk ziekenhuis goed presteert en welk ziekenhuis achterblijft. Eigen betalingen van patiënten voor bezoek aan een arts zijn in 2020 volgens de minister de gewoonste zaak van de wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden