Hoogervorst snijdt weer in subsidies

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid verlaagt de subsidies voor zorg- en welzijnsprojecten van 196 naar 110 miljoen euro per jaar. Alleen sport en preventie-activiteiten worden ontzien....

Subsidierelaties van dertig jaar, zoals met de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, mogen niet meer voorkomen. 'Een subsidie moet een prikkel zijn om iets te doen', schrijven de bewindslieden in een brief die vandaag naar de Kamer gaat.

Vorig jaar bezuinigde Hoogervorst al ruim 65 miljoen euro op de vaste subsidies van ruim driehonderd instellingen. Een deel daarvan (130 clubs) verloor zijn subsidie geheel, alle protesten op het Binnenhof ten spijt. Uit een eerste inventarisatie door de Volkskrant blijkt overigens dat de 'schade' minimaal is.

Daarnaast moet er voor nog eens 62 miljoen euro worden bezuinigd op projectsubsidies, die tijdelijk van aard behoren te zijn. Uit de brief van Hoogervorst en Ross blijkt dat deze bezuiniging harder uitvalt dan verwacht . Daardoor daalt het beschikbare bedrag van 196 naar circa 110 miljoen per jaar.

'Hoewel dit bedrag lager is dan in de voorgaande jaren biedt deze reductie ook kansen', aldus de bewindslieden. Voor sportactiviteiten (stimuleren topsport, gehandicaptensport) is vanaf volgend jaar 29,5 miljoen per jaar beschikbaar. Projecten om ziekten te voorkomen (meer bewegen, gezonder eten, niet roken) kunnen rekenen op 18 miljoen.

De budgetten voor een hogere kwaliteit van de zorg, betere informatie voor burgers en leefbaarder wijken worden gekort met 20 procent. In totaal blijft hiervoor ruim 70 miljoen euro beschikbaar.

Hoogervorst wil ook flink snoeien in de subsidies voor instanties die hem, gevraagd en ongevraagd, van advies voorzien. Op Prinsjesdag presenteert hij de nadere uitwerking van zijn plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden