Hoogervorst schrapt 130 subsidies

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid schrapt 130 subsidies die niet passen in zijn beleid. De bezuiniging brengt de bewindsman een bedrag oplopend tot bijna 130 miljoen euro in 2007 in het laatje....

ANP

Hoogervorst lichtte zijn plannen maandagmorgen toe. Hij erkende dat de subsidiestop instellingen de kop kan kosten.

De minister motiveert de ingrepen door te stellen dat het huidige subsidiebeleid onvoldoende aansluit bij zijn prioriteiten.

Subsidies moeten in de toekomst gericht zijn op het vergaren van kennis, innovatie en de participatie van gehandicapten, zieken en vrijwilligers.

Subsidies die blijven bestaan gaan omlaag. De kortingen op de donaties aan landelijke jeugdorganisaties en sportbonden worden voor de helft geherinvesteerd in nieuw meer lokaal beleid voor jeugd en sport.

Volgens Hoogervorst is in de loop der jaren een 'ongezonde vervlechting' ontstaan tussen het ambtenarenapparaat van VWS en de gesubsidieerde organisaties. Een voorbeeld daarvan kon hij niet geven. Belangenverstrengeling vond de bewindsman een te zwaar woord. 'Ik denk ook niet aan corruptie', zei hij op vragen.

Hoogervorst noemde de drastische korting een pijnlijke operatie. Wel vond hij dat hij van de nood een deugd had gemaakt. 'In tijden van krapte is het gemakkelijker beleidsprioriteiten te herzien.' Het is het ministerie onduidelijk wat de gevolgen van de ingreep zijn voor de werkgelegenheid bij de gesubsidieerde organisaties.

Het gaat om bijna eenderde van de ruim driehonderdinstellingen die nu jaarlijks in totaal 470 miljoen euro subsidie ontvangen. Het Koninklijke Nederlandse Genootschap voor Fysiotherapie (dit jaar goed voor 4.378.051 euro) zal over enige jaren niets meer krijgen.

Net als de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (2.663.326), het Nederlands Huisartsengenootschap (1.576.550), de Schorerstichting (2.020.628) en de algemene afdeling van het Joods Maatschappelijk Werk (1.834.748).

Veertien andere subsidies worden overgedragen naar andere ministeries. Sommige organisaties worden gekort met 20 procent om een doelmatiger aanpak en meer sanmenwerking af te dwingen. Instellingen die van de lijst worden afgevoerd, krijgen de komende twee jaar nog een afbouwtoelage.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden