Hoogervorst mag ingrijpen in apothekersprijzen

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) mag vanaf maandag de inkoopvoordelen van apothekers afromen, zo heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) vrijdag besloten...

ANP

Hoogervorst wil dat apothekers vanaf maandag een deel van de bonus die zij krijgen bij de inkoop van medicijnen, aan de zorgverzekeraars terugbetalen. Dat deel varieert van 8 tot 40 procent, afhankelijk van de vraag of er nog een patent op het medicijn rust. Hoogervorst rekent erop dat dit een jaarlijkse besparing van ongeveer 390 miljoen euro op de begroting oplevert.

De KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers, heeft onmiddellijk een bodemprocedure aangespannen. Door de uitspraak van het college wordt een gammel huis nog eens van een nieuw verfje voorzien, aldus KNMP-voorzitter M. Favié. 'Er zou een transparant nieuw systeem moeten worden ontwikkeld.'

De door het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) opgestelde maatregel omvat een wettelijke verlaging van de prijs die de apotheker voor geneesmiddelen bij de zorgverzekeraars en de verzekerden in rekening brengt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen zogeheten single source en multi source-geneesmiddelen. De apotheker mag straks maximaal 92 procent van de officiële inkoopprijs van single source-geneesmiddelen (met patent) in rekening brengen. De rekening voor de multi source-middelen mag straks niet meer bedragen dan 60 procent van de prijs van het oorspronkelijke product.

De voorzieningrechter in Den Haag wees vrijdag de eisen van drie farmaceutische bedrijven af. Bayer, Astra Zeneca en Sanofi Synthelabo wilden via de rechter een andere indeling van bepaalde geneesmiddelen afdwingen.

Zorgverzekeraars Nederland is ingenomen met de uitspraak van het college. 'Op korte termijn kunnen de besparingen nu gerealiseerd worden. Dat werd hoog tijd, want iedere maand uitstel van de maatregel kostte de zorgverzekeraars 40 miljoen euro per maand' , aldus algemeen directeur M. Bontje.

Volgens de apothekers blijven de prijzen van geneesmiddelen hoog en worden apothekers gedwongen inkoopkortingen te bedingen bij medicijnenfabrikanten. Ze geven die vervolgens door aan de zorgverzekeraars. De KNMP blijft erbij dat deze vorm van besparing omslachtig, ondoorzichtig en onwenselijk is. De apothekers zullen het besluit van de rechter echter wel uitvoeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden