Hoogervorst krenkt homeopathische artsen diep

Christien Klein-Laansma is homeopathisch arts te Oosterbeek, en in die hoedanigheid een van degenen tot wie minister Hoogervorst van Volksgezondheid zich donderdag richtte toen hij verklaarde niet te begrijpen hoe wetenschappelijk opgeleide artsen zich met homeopathie kunnen inlaten 'terwijl iedereen weet dat je mensen dan gewoon water voorschrijft'....

Klein is ook voorzitter van de Vereniging van Homeopathische Artsen in Nederland (VHAN), waarin zich sinds 1898 artsen verenigen die homeopathie toepassen - nu zijn dat er tussen de drie- en vierhonderd. Klein: 'Nee, ik word niet wanhopig van dit soort achteloze opmerkingen. Maar Hoogervorsts woorden maken wel duidelijk dat wij niks van deze minister te verwachten hebben. En dat geldt ook voor patiënten die gebruik maken van de homeopathie.'

Dat zijn er behoorlijk veel. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat tussen de 2,5 en 3 miljoen Nederlanders regelmatig een homeopathisch arts of klassieke homeopaat bezoekt. Daarnaast hebben nog eens een paar miljoen Nederlanders homeopathische middelen in de kast voor zelfmedicatie.

Hoogervorst uitte zijn smalende opmerking naar aanleiding van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de zorgverlening aan Sylvia Millecam, die in 2001 overleed na een lange tocht langs minstens 28 alternatieve 'genezers'. 'De homeopaten daaronder waren geen lid van onze vereniging', zegt Michiel van Gemert van de Nederlandse Vereniging van Klassieke Homeopaten (NVKH), de vereniging van homeopaten met een homeopathische beroepsopleiding.

Zowel de vereniging van Klein als die van Van Gemert heeft er bij Hoogervorst op aangedrongen in de wet-BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) een regeling op te nemen die in de alternatieve gezondheidszorg 'het kaf van het koren' zou moeten scheiden. De VHAN deed dat in oktober 2003 in een brief aan de minister, en gebruikte daarin uitgerekend de zaak-Millecam als argument.

Volgende maand vindt de evaluatie van de wet-BIG plaats, en Van Gemert verdenkt Hoogervorst en de inspectie ervan het Millecam-rapport opzettelijk op dit moment naar buiten te hebben gebracht. 'Dit lijkt op het uitdelen van de nekslag aan de alternatieve geneeswijzen. Het heeft er de schijn van dat ze die definitief buiten de deur willen houden.' Herre Kingma, inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg, onder wiens verantwoordelijkheid het rapport verscheen, is lid is van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Klein juicht een van de aanbevelingen in het rapport, dat voortaan niet-medici geen diagnoses meer mogen stellen, van harte toe. 'Vorig najaar zei de minister nog dat hij niets tegen allerlei gevaarlijke praktijken kon ondernemen. Dus dit is vooruitgang.' Alleen vindt zij het jammer dat Hoogervorst in zijn nieuwe benadering ook de homeopathie weer op één hoop gooit met paragnosten en magnetiseurs. 'Maar we geven niet op. Voor ons is die houding een stimulans om verder te gaan met ons wetenschappelijk onderzoek.'

Patiënten die de homeopathie kennelijk serieus nemen, artsen die dat doen en zorgverzekeraars die de homeopathische behandeling hebben opgenomen in hun aanvullende pakketten: de maatschappelijke positie van de homeopathie is behoorlijk sterk. Waarom blijft de overheid zich er niettemin dan zo actief tegen verzetten?

Van Gemert: 'Dat vragen we al heel lang. Maar we krijgen geen antwoord.' Klein: 'In een land als Groot-Brittannië wordt momenteel hard gewerkt aan de integratie van alternatieve geneeswijzen in de reguliere gezondheidszorg. De open mind die daaruit spreekt ontbreekt hier nog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden