Hoogervorst: alleen arts mag diagnose stellen

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil wettelijk laten vastleggen dat alleen artsen medische diagnoses mogen stellen. Hoogervorst komt binnenkort met een voorstel....

De minister is het eens met de KNMG, de belangenorganisatie van artsen. De KNMG pleitte er woensdag voor de wet op dit punt aan te scherpen. 'Het is zo logisch, dat je zou denken dat het al lang is geregeld,' zei Hoogervorst.

De KNMG reageerde op het rapport van de gezondheidsinspectie over Sylvia Millecam, de actrice die in 2001 aan borstkanker overleed. Millecam liet zich uitvoerig behandelen door een aantal alternatieve genezers.

Volgens de Inspectie van de Gezondheidszorg hebben die genezers, onder wie Jomanda, met hun behandelingsmethoden bijgedragen aan de dood van de actrice.

Hoogervorst zei woensdag te hopen dat alle commotie rond de dood van actrice Sylvia Millecam in de zomer van 2001, veel mensen de ogen heeft geopend.

Hij maakte kenbaar dat hij niets moet hebben van alternatieve geneeswijzen, ook niet van homeopathie. 'Hoe bestaat het dat huisartsen die jarenlang een wetenschappelijke opleiding hebben gevolgd, zich serieus bezighouden met homeopathie. Terwijl iedereen weet dat je mensen dan gewoon water voorschrijft.'

De minister noemt de verschillende alternatieve behandelingsmethoden van de genezers 'een wonderlijk verschijnsel'. Het verbaast hem dat de wet hun 'medische' handelingen niet klip en klaar verbiedt. Volgens de huidige regels kunnen de genezers pas worden vervolgd als ze concrete schade hebben aangericht bij hun patiënten.

Maatregelen tegen homeopaten vindt de minister niet nodig. 'Die druppeltjes die ze voorschrijven, kunnen geen kwaad. We hoeven er dus ook niet tegen op te treden.'

Als homeopathische artsen echter hun beroepscode schenden, moeten ze volgens Hoogervorst voor het Tuchtcollege worden gedaagd. Daarna zijn strafrechtelijke maatregelen mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden