Hoogbegaafd

Volgende week gaat in de bioscoop Jodie Fosters nieuwste film in première. Ze stond in The Beaver zowel voor als achter de camera. Het is het curieuze verhaal van een zwaar depressieve man, gespeeld door een door het leven getekende Mel Gibson, die baat heeft bij een handpop in de vorm van een bever. De opvallende en tegendraadse keuze voor zowel het onderwerp als de hoofdrolspeler - Mel Gibson was inmiddels persona non grata in Hollywood na alcohol- en echtscheidingsperikelen die hun dieptepunt vonden in op internet geplaatste dreigtelefoontjes aan zijn ex - is kenmerkend voor Jodie Foster.

De actrice, onsterfelijk geworden als jong hoertje in Martin Scorsese's Taxi Driver en als dappere agent die de serial killer uit The Silence of the Lambs in het aardedonker te lijf gaat, maakte met The Beaver pas haar derde film als regisseur. Vanavond is haar debuutfilm te zien, Little Man Tate. Dat is een onevenwichtig maar bij vlagen mooi en ontroerend verhaal over een hoogbegaafd 7-jarig jongetje dat heen en weer wordt geslingerd tussen zijn moeder (gespeeld door Foster zelf), een eenvoudige serveerster die hem niet veel meer dan simpele moederliefde kan geven, en een wetenschapster (Dianne Wiest), die erop kikt zijn intellectuele vermogens te exploreren. Bovenal is Little Man Tate - misschien wel autobiografisch, al zullen we dat van de enigmatische Foster nooit zelf te horen krijgen - een waarschuwing: hoogbegaafdheid is niet iets om trots op te zijn, veeleer een ernstige handicap.

Little Man Tate(Jodie Foster, 1991) Één, 20.30-22.05 uur.

The Hitcher

(Robert Harmon, 1986) Ongemeen vette horrorthriller waarin Rutger Hauer, twee jaar na Blade Runner, helemaal los mag gaan als psychopathische lifter. Hij wordt meegenomen door de naïeve, jonge C. Thomas Howell, terwijl diens moeder het hem nog zo op zijn hart gedrukt had. Opvallend genoeg laat de lifter hem in leven, maar daarmee is direct ook het enige positieve gezegd van de tamelijk waanzinnige moordenaar die Hauer blijkt te zijn. Op momenten huiveringwekkende film verkreeg in de loop der jaren zo'n status dat in 2007 zelfs een remake volgde, met Sean Bean in Hauers rol.

RTL 7, 23.45-01.30 uur.

The Pledge

(Sean Penn, 2001) Het verrassingsfeest ter ere van de pensioengerechtigde agent Jerry Black wordt onderbroken door de vondst van het lijk van een 8-jarig meisje. Black bezweert de moeder dat hij de dader zal vinden. Hij koopt een tankstation in de bergen van Nevada, waar de kindermoordenaar volgens hem al vaker heeft toegeslagen. Voor zijn derde film als regisseur baseerde acteur Sean Penn zich op een al vaker verfilmd verhaal van Friedrich Dürrenmatt. In tegenstelling tot wat de plot suggereert is The Pledge vooral een karakterstudie van Black, een man die zich nutteloos voelt en langzaam zijn gezonde verstand verliest. Die rol betekende voor Jack Nicholson een switch naar meer ingetogen spel, wat hij in zijn volgende rol, in About Schmidt, zou doorzetten.

Nederland 2, 00.10-02.05 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden