Hoogbegaafden kunnen naar school
Hoogbegaafde kinderen kunnen met ingang van komend schooljaar terecht op aparte scholen. In Apeldoorn en in Venlo, en mogelijk op nog meer plaatsen in Limburg, beginnen na de zomervakantie basisscholen voor kinderen met een buitengewone intelligentie....
Tienduizenden kinderen met een IQ van meer dan 130 gelden als hoogbegaafd. Velen van hen ontwikkelen op school gedrags- of sociaal-emotionele problemen als hun behoefte aan uitdagingen niet wordt herkend. Niet zelden leidt dat tot schooluitval.
Eerder probeerden groepen ouders aparte scholen op te richten voor hoogbegaafde kinderen, maar die bestonden niet lang, zegt directeur Laetititia Hooft van het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid (LICH). ‘Die scholen werden opgericht voor kinderen die al in het reguliere onderwijs waren stukgelopen. Dat is geen goede basis.’
De nieuwe scholen komen niet uit de koker van ouders. Jan Hendrickx, jarenlang directeur van een basisschool in Velden bij Venlo, is geestelijk vader van het Leonardo-project. Dat heeft niet alleen een basisschool, maar een hele doorlopende leerlijn voor hoogbegaafde kinderen ten doel. ‘Het moet mogelijk zijn om de basisschool af te ronden als ze 8, 9 zijn, waarna ze tot hun 12de, 13de op het Leonardo College terecht kunnen’, aldus Hendrickx. Het voortgezet onderwijs zou vanaf 2008 gestalte moeten krijgen, de basisschool over zes maanden al.
In Apeldoorn begint op dat moment de plusschool. Hier kunnen hoogbegaafde leerlingen terecht van een van de 28 protestants-christelijke scholen van het PCBO. Net als in Venlo gaat het om door de overheid bekostigd onderwijs.
Laetitia Hooft van het LICH is fel tegen aparte scholen: het plaatst ze buiten de de rest van de maatschappij, waar ze juist mee moeten leren omgaan.