Hoog water: sluizen en bruggen in Noorden dicht, polders open

Noord-Nederland neemt noodmaatregelen tegen hoog water. In de provincie Groningen geldt sinds woensdagavond een vaarverbod. Het Groninger Museum, dat dreigt te overstromen, wordt ontruimd. Polders worden geopend om overtollig water te herbergen. Door hevige regen en storm zal het waterpeil donderdag nog stijgen.

GRONINGEN - De noordelijke waterschappen grijpen in omdat zij vanaf donderdagochtend waarschijnlijk niet meer kunnen spuien op de Waddenzee. Door draaiende wind - van zuidwest naar noordwest - moeten de sluizen sluiten om te voorkomen dat zeewater terugstroomt het land in. 'Spuien ging met deze wind toch al mondjesmaat', zegt een woordvoerder van de provincie Friesland.


Vooral in de provincie Groningen is de situatie ernstig. Bij het Groninger Museum, gebouwd in water, tikte de peilstok gisteravond 90 centimeter aan, slechts 7 verwijderd van het niveau waarop de benedenverdieping kan onderlopen. Modecreaties van Azzedine Alaïa en schilderijen van kunstenaar Jan Altink worden naar boven gedragen. Veertien jaar geleden overstroomde het museum ook. De herstelwerkzaamheden zijn pas vorig jaar voltooid.


De Groningse binnenwateren zijn tot de rand verzadigd. Bij Oudezijl, tegen de grens met Duitsland, dreigen woningen in het stroomgebied van de Westerwoldsche Aa onder water te lopen. Een nooddijk verzwaard met zandzakken moet ervoor zorgen dat de bewoners het droog houden.


Waterschap Hunze en Aa's, verantwoordelijk voor het waterbeheer in het oostelijke deel van Groningen en Drenthe, roept tientallen medewerkers terug van vakantie. Om de dijkbewaking op sterkte te krijgen gaan kantoormedewerkers die een korte cursus hebben gevolgd meedraaien in de buitendienst. 650 kilometer dijk zal extra worden gecontroleerd.


Om overstroming van de bebouwde kom te voorkomen worden circa tien ingepolderde natuurgebieden in Drenthe en Groningen donderdag in gebruik genomen als waterbergingsgebied. 'Met kranen halen we een deel van de dijk weg; daaronder zit een inlaat om het water toe te laten', zegt een woordvoerder van waterschap Hunze en Aa's. Grazend vee is uit de gebieden geëvacueerd.


Ook Friesland verscherpt de dijkbewaking. Crisiscentra in Leeuwarden en op Ameland houden de situatie voortdurend in het oog. Het Friese vaarverkeer is woensdag nog niet officieel stilgelegd, maar alle bruggen zijn alvast gesloten. Zo ook de sluis bij Gaarkeuken, de vaarverbinding naar Groningen. Een algeheel vaarverbod wordt donderdagochtend opnieuw overwogen.


Ook elders in Nederland zorgt de hoge waterstand voor problemen. Woensdag sloot de sluis bij Enkhuizen om te voorkomen dat het historische centrum onderloopt. In Zuid-Holland sloot Rijkswaterstaat de Hollandse IJsselkering tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel preventief. Vrijdag bereikt het waterpeil naar verwachting het hoogste punt.


650 kilometer


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden