'Hoog tijd voor de ouderenpartij om kiezers bij de SP weg te halen'

Emile Roemer en Geert Wilders vechten allebei om de gunst van de kiezer die wil dat alles bij het oude blijft. En er is nog een kaper op de kust: de ouderenpartij van Jan Nagel. Hoe meer de populistische partijen elkaar bestrijden hoe beter, stelt Bert Bukman.

Lijsstrekker Jan Nagel van de politieke partij 50PLUS. Beeld anp
Lijsstrekker Jan Nagel van de politieke partij 50PLUS.Beeld anp

Het heeft lang geduurd, maar de neergang van de PVV lijkt nu echt begonnen. Voor iedere politicus komt er een moment dat hij zijn meerdere moet erkennen, en het lijkt erop dat Geert Wilders in zijn oorlog tegen de Oranjes een beslissende slag heeft verloren. Zijn kritiek op het moskeebezoek van Beatrix is velen in het verkeerde keelgat geschoten. Niet alleen plotsklaps met het koningshuis dwepende politici als Ineke van Gent van GroenLinks, maar blijkbaar ook de aanhang van de PVV.

Over het koningshuis, zo blijkt maar weer, mag je wel grappen maken, maar wezenlijke kritiek, op harde toon geuit - dat is een ander verhaal. Dus daalt Wilders in de peilingen, en de ophef over de schimmige financiering van zijn partij en het dwarszitten van PvdA'er Frans Timmermans maakt dat de komende dagen waarschijnlijk nog wat erger.

Helaas betekent de teruggang van de PVV een gelijktijdige opmars van de SP, en netto schiet je daar weinig mee op. Want wat veel hoogopgeleide waarnemers over het hoofd lijken te zien, hebben de kiezers feilloos in de gaten: de verschillen tussen de populisten ter linker- en ter rechterzijde zijn gering. Als je van mening bent dat alles in Nederland bij het oude moet blijven en dat vreemde invloeden moeten worden geweerd, dan maakt het niet zoveel uit of je op Emile Roemer of op Geert Wilders stemt.

Grofweg eenderde van de Nederlandse kiezers voelt zich inmiddels door deze boodschap aangesproken, en zo langzamerhand wordt dat een reëel gevaar voor onze economie. Want met alles bij het oude laten en de grenzen sluiten red je het natuurlijk niet, in een wereld waar de ene na de andere economische grootmacht uit de voormalige Derde Wereld de hegemonie voor zich lijkt op te eisen.

Natuurlijk is het van belang dat ontevreden kiezers worden gehoord, maar tegelijkertijd is het behoud van onze welvaart ook wat waard. Zo bezien is het dus van belang dat Wilders en Roemer elkaar in evenwicht houden. Dat is heel wat beter dan dat er een man opstaat die in zijn eentje al dat ongenoegen weet te mobiliseren, en daarmee vijftig zetels binnensleept.

Hoe harder Wilders en Roemer tegen elkaar te keer gaan, hoe beter het dus is. En wie weet is er nog een kaper op de kust, in de persoon van Jan Nagel, de leider van de ouderenpartij 50Plus. Want ook in zijn doelgroep heerst onvrede, die in het verleden al eens verrassend goed werd opgepikt door het Algemeen Ouderen Verbond, een politieke partij die bij de verkiezingen van 1994 zes zetels wist binnen te halen.

Inmiddels is het aantal ouderen gegroeid en de onvrede ook, dus je mag aannemen dat er electorale ruimte is voor een partij die daar slim op inspeelt. Die stemmen zullen ongetwijfeld ten koste gaan van de andere populistische partijen. Ik weet niet hoe u erover denkt, maar wat mij betreft verdient Jan Nagel daarom alle steun.

Bert Bukman is auteur van het boek Het Slagveld. De lange weg naar het kabinet-Rutte.
www.bertbukman.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden