Hoog tijd dat de PvdA bij zichzelf te rade gaat

In het artikel ‘PvdA: rechts niet te voorkomen’, met als ondertitel ‘Partijtop legt kritiek van prominenten naast zich neer’ (Binnenland, 7 augustus) staat dat de onderhandelingen over Paars-plus één groot spel waren en dat een middenkabinet met CDA en VVD politieke zelfmoord zou zijn geweest....

Tjipke YpmaEmmen Joseph QuaedvliegMiddenmeer Marianne KortekaasLeiderdorp Inge van ‘t Spijker en Maastricht

De vraag moet zijn hoe professioneel de PvdA gehandeld heeft. Het motto was gemeenschapszin en iedereen mee laten doen. Je mag verwachten van middenpartijen als PvdA en CDA dat ze altijd proberen hun uitgangspunten zoveel mogelijk waar te maken. Zeker nu een ruk naar rechts verwacht werd en er bezuinigd moet gaan worden, hoopten veel PvdA-stemmers op participatie van de partij in de vorm van regeringsverantwoordelijkheid. Er waren zelfs CDA-stemmers, onder wie ik, die overliepen naar de PvdA, hopend op Cohen als premier.

Is het nou zo moeilijk voor de PvdA om samen te werken in een kabinet met het CDA? Hoe komt het dat je wel wilt samenwerken met de VVD, namelijk in Paars-plus, terwijl die partij verder van je afstaat dan het CDA?

Cohen had zich een grote persoonlijkheid moeten tonen door te zeggen: de uitslag van de verkiezingen laat zich democratisch het best vertalen in een kabinet met VVD, CDA en PvdA. En we doen ons uiterste best er zoveel mogelijk voor onze PvdA-kiezers uit te halen.

Het getuigt van minachting voor de kiezer te beweren dat een middenkabinet voor de PvdA politieke zelfmoord was geweest. Integendeel, een goed beleid is altijd verdedigbaar en wordt in de regel beloond. Nu komt dat middenkabinet er niet, omdat de moed ontbrak om professioneel samen te werken met CDA en VVD. Vandaar mijn oproep aan de leden en de top van de PvdA: doe aan zelfreflectie.

Tjipke Ypma, Emmen

Realiteit
Het getuigt niet van vindingrijkheid van Lo Cohen als hij, na de woorden van Maxime Verhagen over samenwerking met de PVV, tot de conclusie komt dat vanwege die ‘onbetrouwbare’ uitlating, het CDA rijp is voor opheffing (U-pagina, 7 augustus). Iedereen in Nederland, zelfs de stemmers op de PVV, weten dat de PVV geen normale democratische partij is in vergelijking met de overige partijen. Alle partijen zijn unaniem in dit oordeel, maar zij verwoorden het verschillend. Maxime Verhagen was het duidelijkst.

De realiteit gebiedt vast te stellen dat, met de lappendeken aan partijen, de PVV een niet te onderschatten aanhang heeft, en een kabinet formeren gaat nu eenmaal op basis van het aantal Kamerzetels.

Paars-plus heeft alle kans gekregen, maar had niet de voorkeur van de grootste partij, de VVD. De andere reële optie – VVD, PvdA en CDA – werd afgewezen door Job Cohen. Dat is de reden dat de combinatie van VVD, CDA en PVV moest worden onderzocht. De noodzaak nu tot een regering te komen, dwingt VVD en CDA afspraken te maken met de PVV, een situatie die weinigen voor de verkiezingen hebben gewild.

Joseph Quaedvlieg, Middenmeer

Naïef
Net terug van vakantie, lees ik even snel de Volkskrant van de afgelopen weken door. De krantenkoppen liegen er niet om: er valt alleen onheil te verwachten van een rechts kabinet. Cohen heeft een kans laten liggen om door het midden te gaan. Alsof men niet zonder deze partij kan. Wat een naïeve houding. Laat de Volkskrant ook een kans onbenut een wat genuanceerder beeld te schetsen van de mogelijkheden die deze mogelijke formatie te bieden heeft? Uiteindelijk zijn de twee grote verkiezingswinnaars aan zet en dat valt te respecteren.

Marianne Kortekaas, Leiderdorp

Grachtengordel
Onafwendbaar nadert het tijdstip dat ons lieve landje wordt onderworpen aan de knoet van het rechts-populistisch verbond van PVV, VVD en CDA. Het hele land? Eén enclave zal, hoop ik, moedig weerstand blijven bieden aan dit vreugeloos regime. Wat een timing dat de Amsterdamse grachtengordel juist nu is uitgeroepen tot beschermd gebied!

Inge van ‘t Spijker, Maastricht

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden