Opinie

Hoog tijd dat de burger aan de noodrem trekt bij uitbreiding EU

Geef de Nederlandse bevolking de mogelijkheid de geleidelijke uitbreiding van de EU een halt toe te roepen.

Het geweld op het Maidanplein wordt herdacht. Beeld ap
Het geweld op het Maidanplein wordt herdacht.Beeld ap

Vorige maand trad de wet op het raadgevend correctief referendum in werking. In samenwerking met GeenPeil heeft het Burgercomité-EU besloten deze wet direct te gebruiken om de Nederlandse bevolking te betrekken bij de besluitvorming over de EU. Het doel is een referendum over het recent goedgekeurde associatieverdrag met Oekraïne.

Waarom precies willen we een referendum over het associatieverdrag? Zoals opinieonderzoek sinds 1996 consistent uitwijst is een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen toetreding van Oekraïne tot de EU.

Natuurlijk beweert de regering bij hoog en laag dat dit verdrag geen opstapje is voor EU-lidmaatschap. Feit is echter dat dit bij Kroatië wel het geval was. Feit is ook dat Oekraïne dit verdrag zelf als een voorportaal voor lidmaatschap ziet. Het is dan ook teleurgesteld is dat hierover in het associatieverdrag zelf niets is opgenomen. Ook moet Oekraïne nu aan criteria gaan voldoen die overeenkomen met de eisen voor toetreding uit artikel 49 van het Verdrag van Lissabon.

Nederlanders willen niet dat Oekraïne lid wordt. Maar los daarvan valt te twijfelen aan de wijsheid van de associatie zelf. Oekraïne is een failliet land dat in een burgeroorlog verwikkeld is. De associatie met Oekraïne bedreigt ook nog eens de vrede in Europa.

Europese bemoeizucht

Maar dat is nog niet alles. Dit verdrag is zelf medeverantwoordelijk voor de burgeroorlog in Oekraïne. Toen de vorige Oekraïense regering weigerde het verdrag te ondertekenen, kwam een deel van de bevolking hiertegen in opstand. Ze werd daarbij op schandalige wijze aangemoedigd door de EU en op het Maidanplein opgehitst door onverantwoordelijke EU-politici als Verhofstadt en Van Baalen.

Er is maar één vergelijking die deze letterlijk grenzeloze en catastrofale bemoeizucht van de EU recht doet. Stel je voor dat Poetin op een plein in Barcelona de Cataloniërs zou oproepen in opstand te komen tegen de Spaanse regering.

Er is dus veel mis met dit associatieverdrag. Omdat ons parlement er desondanks mee heeft ingestemd willen we die instemming ter correctie voorleggen aan de soeverein van ons land. Voor wie dat vergeten mocht zijn: die soeverein is niet 'de politiek', maar de Nederlandse bevolking. Dat die betrokkenheid wordt vergroot is essentieel.

Kiev, in 2014. Beeld afp
Kiev, in 2014.Beeld afp

Grondig debat

Ten eerste geeft een correctief raadgevend referendum over dit verdrag de Nederlandse bevolking de mogelijkheid de geleidelijke uitbreiding van de EU en de internationale spanningen en strijd die deze uitbreiding veroorzaakt een halt toe te roepen. In een soeverein democratisch land gaat de bevolking immers ook over de internationale politiek.

Ten tweede is het referendum een uitgelezen kans voor een grondig debat over de toekomst van ons land in de EU. Dat debat moet hoognodig gevoerd worden. En dat niet alleen in het parlement en de media. Het moet ook plaatsvinden op de plek waar zo'n fundamenteel debat hoort plaats te vinden: in de familiekring, op scholen en tussen collega's, vrienden en buren.

Een referendum is een uitstekend middel om de bevolking bij een debat te betrekken en haar een heldere beslissing te laten nemen. Zoals tien jaar geleden bleek is een referendum de perfecte katalysator voor een publiek debat over een fundamenteel onderwerp.

Noodrem

De Kiesraad heeft vandaag, 13 augustus, bekendgemaakt dat het Burgercomité-EU en GeenPeil voldoende handtekeningen hebben ingezameld voor een inleidend verzoek. We zullen nu samen met andere voorstanders van een referendum de komende weken hard campagne gaan voeren om de benodigde 300.000 handtekeningen te verzamelen voor het zogenaamde definitief verzoek. Als het lukt om die bij elkaar te krijgen dan is het eerste Nederlandse raadgevend correctief referendum, en het tweede referendum over de EU in ons land, een feit.

De EU gedraagt zich meer en meer als een imperium dat lak heeft aan nationale soevereiniteit en democratie, zoals ook de Griekse kwestie laat zien. Onze eigen politici werken hieraan helaas actief mee. Hoog tijd dus dat de ultieme arbiter, de soeverein zelf, dat is de Nederlandse bevolking, aan de noodrem trekt en duidelijk haar oordeel laat horen.

Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen zijn verbonden aan het Burgercomité-EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden