Hoog soortelijk gewicht

Terwijl door de open deur naar mijn tuin op de oostenwind de roostergeur van cacao komt binnendrijven – de Zaanstreek is een van ’s werelds grootste cacaoverwerkers – zet ik mij achter het toetsenbord om de bevindingen met ‘mijn’ chocoladetaart op te schrijven....

Onno Kleyn

Direct na de jurering van de taartinzendingen stroopte ik al de schappen af voor de benodigde ingrediënten. Ik had en heb vragen, maar ben ook heel netjes opgevoed en maakte daarom eerst de taart exact zoals hij hieronder staat beschreven. Maar waarom half om half Philadelphia en Monchou, als het vrijwel hetzelfde spul is? Beide zijn het roomkaasjes, de eerste met 27 procent vet, de tweede met 32. Maakt weinig uit, lijkt me.

Het meest aansprekende van het recept, de Fryske Dúmkes, kon ik in mijn Zaanstreek niet krijgen. Jammer. Die bevatten anijs, wat een aardige, afwijkende toon moet geven. Anijszaadjes om zelf toe te voegen aan andere koek, waren er evenmin.

De bedenkster van het recept, Alet van ’t Eind, suggereert speculaasjes als alternatief, maar ik nam Bastognekoeken, wat een goed resultaat opleverde. En als je tijd genoeg hebt, kun je de Dúmkes natuurlijk ook zelf bakken. De recepten staan op internet.

Zo, nu eerst de instructies: Vergruis de Dúmkes in een keukenmachine en smelt de boter. Roer door elkaar met 1 eetlepel cacao. Ik nam een volle. Doe in een springvorm van 23 of 24 cm doorsnee en druk heel goed aan.

Zet de oven aan op 180 graden (heteluchtovens 160). Doe alle andere ingrediënten behalve de chocolade in de kom van de keukenmachine – tussendoor schoonmaken hoeft niet – en draai tot een gladde massa. Smelt de chocolade. Dat gaat het veiligst in een pan boven een andere pan met kokend water, au bain-marie. Voeg de chocolade bij het mengsel in de keukenmachine en draai nog even.

Doe de vulling op de Dúmkes. Pak de vorm aan de buitenzijde in plastic folie en druk goed aan. Vooral de zijkanten zijn belangrijk, om te voorkomen dat er straks water naar binnen siepelt. Pak daarna in aluminiumfolie om het plastic op zijn plaats te houden. Zet in een braadslee en giet daar een laag kokend water in, net zo hoog dat het niet boven de plastic folie uitkomt. Zet in de oven en bak 45 minuten. Laat afkoelen en snijd met een dun mes de zijkant los van de rand. Verwijder de folies. Zet een paar uur in de koelkast. Garneer daarna met chocoladeglazuur of met massa’s en massa’s verse frambozen.

Tja, en dan. Dan heb je een uitstekend gelukte chocoladetaart, met een ontzettend hoog soortelijk gewicht – zoals het hoort – en met een licht rinse toon door de zure room en het sinaasappelsap, dat overigens alleen een hint geeft en verder onder de smaakoppervlakte blijft. In kleine mootjes te savoureren met een glas heel licht gekoelde Banyuls of Maury onder handbereik, fantastische wijnen uit Zuid-Frankrijk die zo’n chocoladebakseltje als dit met gelijke munt terugbetalen.

Onno Kleyn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden