Hoog eigen risico

REINOUT VAN DER HEIJDEN

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Het bezoek aan de huisarts is voor u gratis. Zodra de zorg geld gaat kosten, haakt een flink aantal patiënten af. Zij halen medicijnen niet op, zien af van een bloedtest of van een bezoek aan de (fysio)therapeut. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd in opdracht van de Landelijke Vereniging van Huisartsen.

Het ligt aan het hoge eigen risico, zeggen de artsen. Sinds 2013 betaalt u de eerste 350 euro zelf. Dat maakt mensen voorzichtiger dan bijvoorbeeld in 2008, toen het eigen risico nog 150 euro was. Het dwingt de huisarts goedkopere medicijnen voor te schrijven of beter de noodzaak van de doorverwijzing uit te leggen. Dat is toch weer positief.

Sommige mensen letten juist te weinig op zorgkosten. Eén op de zes bezoekers van de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis vergeet eerst naar de huisarts te gaan, terwijl er geen sprake is van urgente nood. Onverstandig. Een bezoek aan de SEH valt wel onder het eigen risico, in tegenstelling tot de huisarts(enpost).

Bezuinigen op de zorgkosten van kinderen is gelukkig zinloos. Tot 18 jaar betaalt niemand zorgpremie. Er is ook geen eigen risico. Medicijnen en de meeste tandartskosten worden volledig vergoed.

Chronisch zieken hoeven ook niet terug te schrikken voor het eigen risico. Zij krijgen een compensatie, gebaseerd op het medicijngebruik van het jaar daarvoor. Om dit bedrag - vorig jaar maximaal 85 euro - te krijgen, hoeft u niets te doen. De zorgverzekeraar informeert het CAK of u hiervoor in aanmerking komt. Ook mensen die in een AWBZ-instelling wonen of voor bepaalde aandoeningen behandeld worden, krijgen die tegemoetkoming.

Een tip: wie op vakantie zorgkosten maakt, kan die bij de reisverzekering claimen. U moet dan wel de module geneeskundige zorg hebben. Alles wat niet in het basis- of aanvullende pakket gedekt is, valt onder deze verzekering. Ook het eigen risico, zelfs als u vrijwillig voor een hoger eigen risico heeft gekozen. Een paar verzekeraars hebben deze vergoeding in hun voorwaarden uitgesloten. Dat zijn Avéro Achmea, Interpolis, Zilveren Kruis en DAK. Allianz heeft ook aangekondigd deze voorwaarde te gaan schrappen.

Is in de voorwaarden van de reisverzekering niet duidelijk vermeld dat het eigen risico zorgverzekering uitgesloten is? En wijst de verzekeraar toch uw claim af? Teken dan bezwaar aan. Als de voorwaarden van een verzekering vaag zijn, kan de verzekerde daarvan profiteren. Dat is wettelijk zo geregeld. De verzekeraar stelt de voorwaarden op. De verzekerde mag ze daarom interpreteren op de voor hem zo gunstig mogelijke wijze. Er is niets mis mee uw financiële belang in de gaten te houden. Zolang het maar niet ten koste van uw gezondheid gaat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden