Hoofdzaak is geen bijzaak

Cécile Narinx en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd maar gratis stijladvies aan bekende mensen.

C: In de serie 'Kijk, dames! Zo kan het ook op een warme zomerdag!', zien we hier Audrey Hepburn - door mijn moeder immer gekscherend Adrie Houtwurm genoemd. De met een frêle hertenfiguurtje en een warmmenselijk hart gezegende Adrie zat jaren op ballet en was de dochter van een (Hollandse!) barones, geen wonder dat ze de élégance en de chic aan de bips had hangen. Ja, al had ze een postzak, een kleedzak of desnoods een knikkerzak gedragen, dan nog had ze dat met flair en gratie gedaan.


Aangezien de duvel altijd op een grote hoop schijt, had Adrie behalve blauw bloed en klasse óók nog eens belachelijk veel smaak. Waar de volbloed Nederlandse vrouw geneigd is uit fietsen te gaan in een flets T-shirt en een vale bermuda, met een paar Teva-sandalen aan de eeltige voeten, daar stapte Houtwurm in een tandpastafris tenue op haar rijwiel. Kijk dat bloesje eens, hagelwit en ongekreukt, veel luchtiger en deftiger dan een strak T-shirt. Dan de broek, van deugdelijke kreukvrije geruite katoen, en in een lengte die de bevallige enkels vrijlaat. Witte ballerina's en een guitig hoofddoekje (door mijn moeder altijd 'plekske' genoemd) maken het af. Léér daarvan, volwassen vrouwen die sans gêne kleuterpetjes dragen, gratis zonnekleppen van het tankstation of souvenirsombrero's - al zei de strandverkoper nóg zo vaak en zo overtuigend dat een grote hoed optisch slanker maakt.


Rest de vraag wat dat bestrikte mormel in Hepburns fietsmandje is: een kat in de zak of de hond in de pot?


A: Deze week uit de cursus Wat Zegt Uw Hoed Over U: Gene Hackman en de 'pork pie hat' die hij in 1971 droeg in The French Connection. Het verhaal van de film was losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Robin Moore over de New Yorkse narcotica-agent Eddie Egan, bijgenaamd Popeye. Gene Hackman had voor de film zijn oog laten vallen op de hoed die Egan in het dagelijks leven droeg, maar deze weigerde de zijne af te staan. Dus liet Hackman een vers exemplaar aanrukken. De pork pie hat raakte daarmee onlosmakelijk verbonden met de legendarische status van de film die terecht vijf Oscars won.


De pork pie hat is een typisch volks hoofddeksel, wars van aanstellerij, maar vol van stoutmoedigheid (hij hoort eigenlijk schuin achter op het bolletje gedragen te worden). Het begint al met de naam, gekozen vanwege de gelijkenis in vorm met de Engelse pork pie - een volksere delicatesse kent de Engelse keuken niet. Een smerigere ook niet, trouwens.


De smalle rand is een statement van nuchterheid: de pork pie hat is een hoed van de straat, van de jazz van Lester Young (hij van Goodbye Pork Pie Hat) en van de rude boys uit de Londense two tone-beweging. Het is ook niet toevallig dat Buster Keaton, die eigenhandig zijn fedora's met de schaar omkatte tot pork pie hoedjes, fan was - een komiek zoveel serieuzer dan Laurel & Hardy. Een bolhoed is voor clowns; de pork pie hat is voor echte mannen. Volgende week: Beau van Erven Dorens en zijn panamahoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden