Hoofdstad viert de teugels voor nachtvlinders en vroege vogels

Tien jaar was er in Amsterdam 's nachts weinig te beleven. Maar nu kunnen enkele clubs 24 uur de deuren open doen. Waar komt die ommezwaai vandaan?

SASJA KOOISTRA

Wat was er mis met de oude openingstijden?

Zeker een decennium lang is er door ondernemers uit het nachtleven, clubeigenaren, organisatoren van danceavonden en de Amsterdamse nachtburgemeesters (onder wie DJ Isis) gestreden tegen de vertrutting door toenemende bemoeienis van het stadsbestuur met het nachtleven. In hun 'vertruttings'-toptien hebben de openingstijden een hoge notering. Vrije openingstijden in de horeca zouden het sprankelende nachtleven creëren dat hoort bij een wereldstad als Amsterdam. Er wordt vaak gewezen naar het bloeiende nachtleven van Berlijn met zijn flexibele openingstijden.

Waarom voelde Amsterdam daar steeds niets voor?

Het stadsbestuur was van gedogen overgestapt naar handhaving van de sluitingstijden om problemen met lallende dronken jongeren, vechtpartijen en wildplassen te beteugelen. Daarbij hoort een streng beleid op het verlenen van vergunningen voor een nachtelijk evenement. Maar ook zijn er zwaardere controles op (brand)veiligheid, drugshandel en geluidsoverlast.

Het bestuur nam voor lief dat ondernemers vonden dat de regeltjes en de bureaucratie hun creativiteit inperkten.

Wanneer veranderde Amsterdam van gedachten?

In 2011 komt de roep om ruimere tijden aan bij de gemeenteraad, die een nieuwe horecavisie presenteert. Dat inspireert Burgemeester Eberhard van der Laan tot een voorstel: een selecte groep mag aanspraak maken op de 24 uurs-vergunning. Nu moet een club zich houden aan de door de gemeente vastgelegde sluitingstijden in de vergunning: zaterdag moeten ze bijvoorbeeld om 5 uur 's ochtends dicht; zondagochtend mogen ze weer om negen uur open.

Wat kun je met een 24 uurs-vergunning?

Denk niet alleen aan de clubs waar nachtbrakers het hele weekend kunnen doordansen. Het kan ook een restaurant zijn dat om 5 uur 's ochtends een ontbijt wil bieden. Of bijvoorbeeld een nachtprogrammering met een beeldende kunstexpositie en voorstellingen. Dat is niet nieuw voor wie de Museumnacht kent. Of neem de adressen van clubs waar je na een nacht doorhalen nog binnenkomt. Maar al die (horeca)ondernemingen moeten elke keer dat ze een evenement buiten de reguliere openingstijden willen organiseren apart toestemming - een ontheffing - vragen bij de gemeente. Met een 24 uurs-vergunning bepaal je als horecagelegenheid helemaal zelf de openingstijden van je club of zaal.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden