Nieuws

Hoofdstad van Afghaanse provincie Helmand bijna volledig in handen van Taliban

Afghaanse regeringstroepen doen wanhopige pogingen te voorkomen dat Lashkar Gah, de hoofdstad van de provincie Helmand, in handen van de Taliban valt. De val van de stad zou een keerpunt kunnen worden in de strijd met de moslimextremisten.

Afghaanse regeringstroepen in Lashkar Gah. Beeld AP
Afghaanse regeringstroepen in Lashkar Gah.Beeld AP

De Taliban hebben volgens inwoners inmiddels op één na alle districten van de stad in handen. Alleen in de wijk met het kantoor van de gouverneur en andere overheidsgebouwen houden Afghaanse veiligheidstroepen nog stand. De regering in Kabul heeft commando-eenheden naar de stad gedirigeerd om de Taliban terug te drijven.

Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat dit gaat lukken. De Taliban hebben ook het plaatselijke televisiestation en de radiozender overgenomen en uit de lucht gehaald. Het televisiestation ligt op slechts enkele honderden meters verwijderd van het kantoor van de gouverneur, dat nog in handen is van regeringstroepen.

Gevangenis

De zwaarste gevechten speelden zich dinsdag volgens de Britse krant The Guardian af rond het overheidskwartier waar ook een gevangenis is waarin Talibanstrijders gevangen zitten. Regeringstroepen zouden een poging van de Taliban om hen te bevrijden hebben afgeslagen, maar er zijn ook berichten dat honderden militairen zich hebben overgegeven.

Een inwoner vertelde tegenover het Franse persbureau AFP dat Talibanstrijders overal in de stad rondrijden op motoren en mensen arresteren met smartphones.

De commandant van de Afghaanse troepen in de regio riep de inwoners op de stad te verlaten, zodat hij de handen vrij heeft om bombardementen te beginnen om de Taliban uit de stad te verdrijven. Maar het is onduidelijk hoe de benauwde inwoners uit de door de Taliban ingenomen wijken kunnen ontkomen. Veel bewoners zijn ook bang voor de bombardementsvluchten die de Afghaanse luchtmacht en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen nu al uitvoeren.

Gevoelige slag

Als de Taliban erin slagen Lashkar Gah helemaal in handen te krijgen, zou dat een gevoelige slag zijn voor de regering van de Afghaanse president Ashraf Ghani. Het zou de eerste belangrijke stad zijn die de Taliban veroveren. Zij staan inmiddels ook aan de poorten van twee andere grote steden, Herat en Kandahar.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en Ghani veroordeelden de aanvallen van de Taliban en riepen hen op terug te keren naar de onderhandelingstafel. Maar die lijken daar weinig animo voor te hebben sinds de Verenigde Staten en de Navo zijn begonnen hun troepen terug te trekken uit het land. De terugtrekking moet begin september voltooid zijn.

Bij het akkoord tussen de Taliban en de regering-Trump over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen was afgesproken dat de moslimextremisten onderhandelingen zou beginnen met de Afghaanse regering over een overgangsregering. Maar volgens Zalmay Zalikhad, de speciale gezant van Washington voor Afghanistan, hebben de Taliban gezien hun opmars op het slagveld hun eisen opgeschroefd. Zij eisen nu volgens hem 'het leeuwendeel van de macht’ op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden