Hoofdsponsor of niet: vrouw niet welkom bij golfclub VS

VAN ONZE CORRESPONDENT en ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Golf is een sport die niet gebukt gaat onder een al te progressief imago, maar bij de US Masters werd het zelfs de Amerikaanse president Obama en zijn Republikeinse rivaal Romney te gortig. De prestigieuze Augusta National Golf Club, de organisator van het zondag beëindigde toernooi, weigert vrouwen toe te laten. Ook als ze Virginia Rometty heten, baas zijn van het machtige computerbedrijf IBM en veel sponsorgeld meebrengen.

Normaal worden de CEO's van belangrijke sponsors bijna als vanzelf lid van de club, en normaal zijn dat ook mannen. Blijkt de topman ineens een topvrouw te zijn, dan rolt het exclusieve mannengezelschap zich op als een verschrikt egeltje. Het zet alle stekels op om zich te verweren tegen de aanstormende moderne tijd. Dat gebeurde vorige week, toen voorzitter Billy Payne werd gevraagd of de 54-jarige Rometty het lidmaatschap zou worden aangeboden, inclusief het bijbehorende groene jasje. Vier van haar mannelijke voorgangers waren lid. Payne: 'We zeggen niets over onze interne beraadslagingen. En al helemaal niet als in de vraag een kandidaat bij naam genoemd wordt.'

Daarmee was het niet gedaan voor Payne. Er ontstond meteen een verhit debat op Twitter, dat door de snelheid waarmee het een massaal protest kan ontketenen vaker fungeert als sloophamer in dienst van de vooruitgang.

President Barack Obama liet bij monde van zijn woordvoerder Jay Carney weten dat Augusta National vrouwelijke leden zou moeten hebben. Mitt Romney volgde snel. Zo speelde de kwestie ineens indirect een rol in de campagne voor de presidentsverkiezingen.

Obama ziet vrouwen als een belangrijke bondgenoot in zijn strijd om herverkiezing, zeker nu veel vrouwelijke kiezers vervreemd zijn geraakt van de Republikeinen door de sociaal-conservatieve uitspraken van Rick Santorum. Romney hoopt via de Augusta-kwestie wat terrein terug te winnen bij de vrouwelijke kiezers.

Van de ongeveer driehonderd leden van Augusta wordt aangenomen dat het topmannen zijn van grote bedrijven. Machtige en steenrijke mannen zoals Microsoft-oprichter Bill Gates en investeerder Warren Buffett zouden lid zijn. De club houdt stug vast aan zijn exclusief mannelijke samenstelling en vindt dat hij moet worden vergeleken met de Boy Scouts of Girl Scouts, organisaties die alleen voor mannen of vrouwen toegankelijk zijn.

De grote vraag is wat Virgina Rometty, die graag een balletje mag slaan, ervan vindt. Zij zweeg in alle talen. Soeverein.

US Masters: Sport, pagina 11

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden