Hoofdrolspelers opnieuw bijeen om energieakkoord

De hoofdrolspelers in de al maanden durende onderhandelingen over een energieakkoord zijn woensdag opnieuw bijeengekomen. Deze week moet duidelijk worden of er een akkoord kan worden gesloten of niet, of dat er op onderdelen na de zomer verder wordt gepraat.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken. Beeld anp

Uitgangspunt was tot nu toe dat het energieakkoord er voor de zomer moest zijn. Vrijdag komt het kabinet voor het laatst bijeen voor het zomerreces. Optimistische betrokkenen geven aan dat woensdagavond of -nacht best eens het slotakkoord zou kunnen zijn, maar anderen wijzen erop dat er ook donderdag gewoon weer besprekingen staan gepland.

Onder leiding van Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), praten werkgevers, werknemers en milieuorganisaties over een nationaal akkoord over duurzame groei. Volgens de SER hebben investeerders grote behoefte aan een samenhangend energie- en klimaatbeleid dat houvast biedt voor langetermijnbeslissingen. Al tijdens de kabinetsformatie liet Draijer de onderhandelende partijen weten dat hij voorstander was van een breed gedragen energieakkoord.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil dat Nederland flink meer duurzaam energie gaat opwekken (in 2020 moet 16 procent van de energie duurzaam zijn). Een energieakkoord kan daarbij helpen, zo gaf hij eerder aan.

Maar de bewindsman maakte onlangs ook duidelijk dat de afspraken niet mogen zorgen voor forse lastenverzwaringen. Kamp reageerde afgelopen week op uitgelekte voornemens om onder meer oude kolencentrales te sluiten, meer windparken op zee te realiseren en woningen op grote schaal energiezuinig te maken. De maatregelen zouden goed zijn voor de werkgelegenheid, maar de minister wees erop dat de belastingbetaler wel zou moeten meebetalen, terwijl de bereidheid daartoe bij alle economische tegenwind niet echt groot is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden