Update

Hoofdredacteuren: Minister Donner is wereldvreemd

Piet Hein Donner heeft vanmiddag de wind van voren gehad. De minister van Binnenlandse Zaken is flink bekritiseerd op een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in Hilversum.

Donner kondigde onlangs op de Dag van de Persvrijheid aan de wet openbaarheid van bestuur (wob) aan te passen 'om misbruik door journalisten te voorkomen'.

Voorzitter Pieter Sijpersma van het genootschap kwam in een toespraak met een weerwoord. 'Minister Donner sprak als een typische exponent van de staat. Die ziet hij als intrinsiek goed. Het wantrouwen van journalisten begrijpt hij niet. In dat opzicht lijkt hij wereldvreemd'.

Bemoeizucht van de staat
Sijpersma is van mening dat Donner 'slecht geïnformeerd of te kort van memorie' is.

'Want de staat is niet neutraal of goed. De bemoeizucht van de staat jegens de burger is groter dan ooit tevoren. Er zijn talloze voorbeelden van een onwillige overheid'.

Worstjes
De voorzitter, ook hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden, heeft nog meer kritiek. De minister slaat de plank namelijk mis in zijn vergelijking met worstjes. Donner gaaf aan beraadslagingen voorafgaande aan overheidsbesluiten uit de openbaarheid te willen houden.

Wetten zijn als worstjes waarvan het in de ogen van de minister maar beter is dat niet iedereen weet hoe die gemaakt worden. 'Als ons de worst van de ene slager niet meer smaakt, kunnen we nergens anders naartoe. Er is maar een overheid', zo zegt Sijpersma.

Kant van de burgers
De hoofdredacteur benadrukte dat de pers niet in het verlengde van de overheid ligt, zoals Donner het ziet, maar dat de journalistiek aan de kant van de burgers staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.