Nieuws
Hoofdredacteur Quest stapt op na kritiek over onwetenschappelijke standpunten
Lyn Kuyper stapt op als hoofdredacteur van populairwetenschappelijk tijdschrift Quest, zo maakt uitgeverij Hearst vrijdag bekend. De beslissing volgt op recente berichtgeving over haar onwetenschappelijke denkbeelden in onder meer de Volkskrant.
Kuyper blijft wel nog in dienst bij de uitgeverij, waar ze zal werken aan ‘verschillende Hearst-projecten’, zo schrijft men in een persverklaring. ‘Hoewel we haar graag onze gezamenlijke plannen voor het merk zagen uitvoeren, respecteren we haar besluit.’
De keuze volgt op eerdere berichtgeving in de media over de aanstelling van Lyn Kuyper, en de kritiek daarop vanuit de redactie van populairwetenschappelijk tijdschrift Quest. Al in november signaleerde Geenstijl dat er interne kritiek was op de aanstelling van Kuyper als hoofdredacteur.
In een uitgebreide reconstructie van de situatie bij Quest die vorige week in de Volkskrant verscheen, was te lezen dat niet alleen haar aanstelling kwaad bloed zette, maar vooral ook de manier waarop de directie van de uitgeverij omging met de kritiek. ‘Nu ik erover praat, begint mijn bloed opnieuw te koken’, zei een van de redacteuren. ‘Na hoe wij zijn behandeld, wil ik nooit meer iets met Hearst te maken hebben’, stelde een ander. De redacteuren spraken anoniem met deze krant, omdat zij een standaardovereenkomst ondertekenden die hen onder meer verbiedt om zich negatief uit te laten over Quest of Hearst.
‘Corona niet dodelijk’
Oorzaak van die interne spanningen waren de onwetenschappelijke berichten die Kuyper deelde op haar eigen Instagramaccount. Daarop schreef ze onder meer hoe rijst sneller zou gaan schimmelen wanneer je er onaardig tegen doet, en vertelde ze over haar band met de pseudowetenschappelijke leefstijlgroep ‘OERsterk’, zo was te zien op screenshots die oud-redactieleden deelden met de Volkskrant.
Website over journalistiek Villamedia deelde dinsdag nog meer ‘saillante standpunten’ van Kuyper. Zo bleek ze volgens de website in het verleden tegen een collega, die een bekende aan corona was verloren, te hebben gezegd: ‘dan heeft ze sowieso ook iets anders onder de leden gehad want aan corona ga je niet dood’. Ook suggereerde ze dat werknemers er zelf voor kozen om ziek te worden.
‘Quest nog niet gered’
Oud-redacteuren reageren gelaten op het opstappen van de hoofdredacteur. ‘Dit betekent niet dat Quest nu gered is. Het is overduidelijk hoe weinig respect de directie van Hearst voor het tijdschrift heeft, en hoe weinig kennis over wetenschapsjournalistiek in het algemeen’, zegt één van hen.
‘We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat Quest het grote succes blijft dat het de afgelopen 20 jaar is geweest’, schrijft Hearst in haar persbericht. ‘Om dit te bereiken moeten we aan blijven sluiten bij de veranderende wensen en behoeften van onze lezers. Het doorvoeren van veranderingen is een uitdaging, maar we hebben er veel vertrouwen in dat onze gezamenlijke inspanningen en getalenteerde mensen ervoor gaan zorgen dat ons dit gaat lukken.’
Zover bekend zijn de nieuwe vacatures voor schrijvende redacteuren die Hearst openstelde, nadat alle schrijvende redacteuren van Quest moesten vertrekken bij de reorganisatie, nog niet opgevuld. Geen van die redacteuren besloot te solliciteren. Volgens de vacaturetekst zoekt men daarbij naar wetenschapsredacteuren die ‘artikelen maken en [...] branded content’. Branded content wordt in de mediawereld gehanteerd als eufemisme voor reclame.
De hoofdredactionele taken worden voorlopig waargenomen door Maartje de Gruyter, die bij Quest werkt als managing editor.