Hoofdredacteur Jakarta Post aangeklaagd na plaatsen IS-cartoon

Meidyatama Suryodinigrat - de hoofdredacteur van The Jakarta Post - wordt door de politie verdacht van godslatering wegens het plaatsen van een IS-cartoon. Op de cartoon is te zien hoe leden van Islamitische Staat (IS) executies uitvoeren. De krant plaatste de cartoon afgelopen juli.

Christiaan Heijerman
null Beeld anp
Beeld anp

De cartoon was slechts kritisch en is niets meer dan een journalistieke productie, zegt de hoofdredacteur van de Indonesische krant verbaasd in een reactie. 'We hebben een terreurorganisatie bekritiseerd die geweld pleegt in de naam van religie. Dat betekent dat de karikatuur niet godslasterlijk was. IS is nota bene verboden in Indonesië, net als in bijna de hele wereld.'

De veelbesproken tekening laat zien hoe IS op grote schaal executies uitvoert in de naam van Allah. Er is op de tekening een vlag te zien die lijkt op die van de jihadisten, maar nu met een doodshoofd. Op de schedel staan de namen Mohammed en Allah. Dat ligt gevoelig, want die namen zijn heilig voor gelovigen. Korps Mubaligh Jakarta - religieuze organisatie - deed aangifte.

In Indonesië wonen de meeste moslims ter wereld en vanuit islamitische hoek werd fel gereageerd op de cartoon, waarna de krant excuses aanbood en de tekening terugtrok. Daar leek het bij te blijven, maar nu stelt justitie toch vervolging in tegen Suryodinigrat.

Nezar Patria van de Indonesische Raad voor de Pers reageerde alsvolgt op de verdenking. 'Hoewel de cartoon ongevoelig is, zien we geen kwaadwillige bedoelingen achter de publicatie.' Volgens de raad is van een misdrijf beslist geen sprake.

Op basis van de wet tegen het openbaar tentoonspreiden van haat, vijandschap, of minachting ten opzichte van een bevolkingsgroep, kan de hoofdredacteur tot 5 jaar cel veroordeeld worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden