Hoofdredacteur en personeel Stads TV botsen

Het personeel van Rotterdams lokale televisiezender Stads TV heeft het vertrouwen opgezegd in hoofdredacteur Jan Haasbroek. Het is meer een formele dan een inhoudelijke actie, want Haasbroek was al voordat hij bij de zender kwam niet gewenst....

JELLE BRANDSMA

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

ROTTERDAM

Haasbroek verliet begin vorig jaar de VPRO-radio in Hilversum en werd naar Rotterdam gehaald door zijn tweelingbroer Nico. De laatste is directeur van Stads TV en treedt ook op als directeur/hoofdredacteur van Radio Rijnmond. Nico Haasbroek wil Stads TV en Radio Rijnmond tot één sterke lokale omroep maken, maar de werkverhoudingen tussen personeel en leiding van de televisieomroep zijn al lange tijd verstoord.

De redactie van Stads TV staat in Rotterdam bekend als dwars. Dinsdag lieten de werknemers weten dat met Jan Haasbroek niet te werken valt. Ook G. Krul moet het ontgelden. Hij is door de broers Haasbroek ingehuurd om te proberen de neuzen bij Stads TV in dezelfde richting te krijgen. Krul is voormalig hoofdredacteur van Het Vrije Volk en tegenwoordig onder meer directeur bij het havenbedrijf Pakhoed.

A. Corral, voorzitter van het bestuur van Stads TV: 'Ik heb niets van het personeel vernomen, maar het verbaast me niks. Het botert niet. Maar voor de komst van Jan Haasbroek waren er ook al problemen. Wie daar ook de leiding heeft, het gaat nooit goed. Er is ontevredenheid en actie. Het is een hele moeilijke club om te besturen.'

Het aantrekken van Jan Haasbroek leverde broer Nico het verwijt op dat hij vriendjespolitiek zou bedrijven. Anderen prezen de deskundigheid van Jan Haasbroek: 'Stads TV mag in de handjes knijpen met zo'n man.' Na het verzoek aan Krul om als adviseur op te treden, kreeg Nico Haasbroek opnieuw de wind van voren: zijn broer Jan zou toch de organisatie ter hand moeten nemen?

Volgens woordvoerder J. Kortschot van het personeel heeft Jan Haasbroek zich sinds zijn aantreden nauwelijks bemoeid met de redactie. 'Ondanks herhaalde verzoeken van onze kant wil Jan Haasbroek geen leiding geven aan de redactie. Hij woont bijvoorbeeld de redactievergaderingen niet bij.'

'Het is duidelijk dat hij geen hoofdredacteur is, maar meer een uitvoerder van de plannen van zijn broer Nico Haasbroek. Alleen in die hoedanigheid willen wij nog wel met hem praten', aldus Kortschot. Nico Haasbroek wil geen commentaar geven.

Volgens het personeel heeft Krul de kern van zijn advies voor Stads TV al klaar. Drie van de dertig redacteuren zouden op zoek moeten naar een andere baan, zo gaat het verhaal op de werkvloer. Onder andere W. Omta, voorganger van Jan Haasbroek en tegenwoordig eindredacteur, zou zijn biezen moeten pakken. Na de fusie tussen Stads TV en Radio Rijnmond kreeg hij ruzie over de taakverdeling met Nico Haasbroek. Het bestuur van Stads TV wilde één kapitein op het schip en benoemde Nico Haasbroek als hoogste baas.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden