Hoofdprijs voor Koreaanse documentaire

De jury roemt Planet of Snail van regisseur Seung-Jun Yi als 'intiem en diep ontroerend portret' van een doofblinde man. Het lichter getoonzet IDFA trok dit jaar meer bezoekers.

De Koreaanse film Planet of Snail heeft vrijdagavond de award voor beste lange documentaire gewonnen op het IDFA, de belangrijkste prijs van het internationale documentairefestival Amsterdam. De jury noemde de film, over de tot de tastzin beperkte wereld van een doofblinde schrijver, een 'intiem en diep ontroerend portret', en prees de 'bijna magische wijze' waarop regisseur en cameraman Seung-Jun Yi de alledaagse momenten toont uit het leven van de gehandicapte man.


Ook de prijs voor beste middellange documentaire ging naar een portret van een man die, al of niet vrijwillig, naast de reguliere maatschappij leeft. De Argentijnse regisseur Jorge Gaggero legt in Montenegro op sobere en indringende wijze het marginale bestaan van een oudere man vast, die met zijn honden in een tent langs een rivier woont. Terend op alcohol, vis en tabak houdt de Argentijn Montenegro zichzelf en zijn viervoeters in leven, ternauwernood.


Een 'poëtisch en multi-dimensionaal portret', aldus de jury, die een speciale juryprijs toekende aan 5 Broken Cameras, de film die ook al de publieksprijs won. De Palestijnse boerderijmedewerker Emad Burnat nam zijn eigen leven op, en maakte in samenwerking met de Israëlische regisseur Guy Davidi een soort videobrief aan zijn zoon, die hij tracht te behoeden voor een leven vol geweld. Vijf camera's sneuvelden in het proces, waarvan eentje door een welgemikte traangasgranaat. De jury: 'De compulsieve wijze waarop Burnat filmt, is een vorm van verzet.'


In het met de award voor beste Nederlandse documentaire bekroonde 900 Days, van Jessica Gorter, komen overlevenden van het Duitse beleg van Sint Petersburg (1941-1944) aan het woord, die de (honger)gruwelen achter de door de staat opgelegde heroïek onthullen. Op het menu: gekookte huiskat en mensengehakt van de zwarte markt.


De 24ste festivaleditie, die tot zondag duurt, werd goed bezocht. Naar verwachting zal het aantal kaartjes de 200 duizend halen, tegen 180 duizend vorig jaar. Belangrijke thema's waren muziek, prostitutie en oorlog. Waar het IDFA ooit de naam had veel 'loodzware' films te programmeren viel op dat de selectie dit jaar speelser was en dan de filmmakers het oordeel veelal aan de kijker overlieten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden