Hoofdofficier wijst verantwoordelijkheid voor actie eigen CID af

De Haarlemse hoofdofficier van justitie mr L. de Beaufort voelt zich niet verantwoordelijk voor acties van de Criminele Inlichtingendienst (CID) Kennemerland buiten zijn arrondissement....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De Beaufort heeft formeel het gezag over de CID Kennemerland. Hij meent echter dat het niet noodzakelijk is greep op de dienst te houden, als die buiten zijn arrondissement opereert. 'Dat is een zaak van het lokaal gezag', zei hij donderdag voor de parlementaire enquêtecommissie. 'Het parket Haarlem kan geen verantwoordelijkheid nemen voor alle zaken in Nederland.'

In het Rotterdamse onderzoek - de zogenoemde Bever-zaak - kwamen ook soft drugs op de criminele markt terecht. Maar dat is volgens de onderzoeksleider, officier van justitie R. de Groot, nooit de bedoeling geweest. Alleen als de veiligheid van de infiltrant in gevaar kwam, of partijen zoek raakten, hebben politie en justitie in Rotterdam drugstransporten laten gaan, aldus De Groot voor de commissie-Van Traa.

De criminele winsten die met de invoer van de verdovende middelen werden gemaakt, mocht de infiltrant houden, ook al is het Rotterdamse Openbaar Minsterie daar tegen. Volgens de Groot heeft het parket in Haarlem daar een andere mening over en heeft hij die 'gerespecteerd'. Maar daarbij is hij uitsluitend op mededelingen van de Haarlemse CID-chef K. Langendoen afgegaan. Hij heeft bij een Haarlemse collega geen navraag gedaan.

De infiltrant werd door de CID Kennemerland gerund, de informatie die de crimineel verkreeg ging naar Rotterdam. Achteraf zei De Groot het te betreuren dat de infiltrant niet bij het begin van de operatie is overgenomen door de CID Rotterdam. Dat gebeurde pas toen er problemen optraden en de infiltrant moest worden 'afgebouwd'.

Hoofdofficier De Beaufort kreeg zelf met één operatie van de CID Kennmerland in zijn arrondissement te maken. Ongeveer een half jaar na de ontbinding van het Interregionaal Rechercheteam (IRT) Noord-Holland/Utrecht werd door de Haarlemse korpsleiding zijn toestemming gevraagd voor het doorlaten van zesduizend kilo hasj. Het bleek om een oude IRT-zaak te gaan, zo leerde navraag bij de IRT-officier M. van Capelle.

De Beaufort gaf toestemming voor de doorlevering omdat de infiltrant in levensgevaar zou komen als de drugs in beslag zouden worden genomen. De Beaufort: 'We zaten met z'n allen voor het blok.' Over de herkomst of bestemming van de verdovende middelen werden geen vragen gesteld. Ook over de bestemming van de winst uit verkoop van die hasj is toen niet gepraat.

Wel werd de Amsterdamse procureur-generaal R. Van Randwijck geconsulteerd. Die zei in zijn verhoor donderdag dat 'bij dit soort noodtoestanden nauwelijks van sturing kan worden gesproken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden