Hoofdkantoor ING Roemenië: corruptie, incompetentie en machtsmisbruik

Het hoofdkantoor van ING in Roemenië wordt al vijftien jaar geplaagd door integriteitskwesties, handel met voorkennis, affaires op de werkvloer en financiële gunsten voor zakenrelaties van bankdirecteur Misu Negritoiu, een voormalig buitenlands gezant van het Ceausescu- regime.

De dinsdag aangetreden bestuursvoorzitter van ING, Ralph Hamers, was tussen 1999 en 2002 de baas van ING Roemenië. Beeld afp
De dinsdag aangetreden bestuursvoorzitter van ING, Ralph Hamers, was tussen 1999 en 2002 de baas van ING Roemenië.Beeld afp

Dat blijkt uit gesprekken met een tiental betrokkenen en uit interne documenten van ING die de Volkskrant heeft ingezien. De dinsdag aangetreden bestuursvoorzitter van ING, Ralph Hamers, was tussen 1999 en 2002 de baas van ING Roemenië. In de jaren na zijn vertrek werd de dealingroom in Boekarest uitgekamd vanwege meldingen over handel met voorkennis, gesjoemel met rentetarieven en ten onrechte toegekende bonussen. Hamers, die zegt te willen 'voorgaan in voorbeeldgedrag', was hier volgens ING niet bij betrokken.

Gedetailleerde brandbrief
In een gedetailleerde brandbrief, in bezit van de Volkskrant, staat dat het Roemeense kantoor na Hamers' vertrek grote problemen veroorzaakte. Auteur van de brief is de Roemeense topeconoom Florin Citu, die van 2006 tot 2011 de afdeling financiële markten leidde bij ING Roemenië en integriteitsproblemen in de dealingroom aanpakte. Hij is verwikkeld in een juridisch gevecht met ING nadat zijn functie in 2011 werd opgeheven.

De brief, verstuurd aan de ING-top, De Nederlandsche Bank en de Europese Commissie, beschrijft een groot aantal 'voorbeelden van corruptie, incompetentie, machtsmisbruik en discriminatie' die volgens Citu eerder al tevergeefs 'werden gerapporteerd via verschillende officiële ING-kanalen'.

'Hij had schoon schip moeten maken'
'Het doet er niet toe of Ralph Hamers meedeed, zaken afdekte of in de maling is genomen. Het is begonnen toen hij in Boekarest de baas was. Hij had toen - of later - schoon schip moeten maken, maar hij heeft Misu Negritoiu altijd gesteund', zegt Citu, die daarmee de kritiek verwoordt van verschillende oud-ING'ers.

In de zomer van 2012 werd bekend dat ING een boete van bijna 500 miljoen euro moest betalen aan justitie in de Verenigde Staten vanwege het faciliteren van handel met Iran en Cuba. Een van de aanleidingen voor het Amerikaanse onderzoek waren vervalste documenten over de financiering van een deal met Iran via ING Roemenië in 2003.

ING laat in een reactie weten dat Florin Citu twee rechtszaken tegen ING heeft verloren. De door hem gemelde misstanden zijn 'grondig onderzocht', maar 'de beweringen konden niet worden bevestigd en er zijn geen governance- of aansturingsproblemen geconstateerd.'

Over de andere integriteitskwesties, zoals het opschonen van de dealingroom in Roemenië, doet ING geen uitspraken, behalve dat 'Ralph Hamers niet op de hoogte was van vermeende activiteiten en bovendien al sinds 2002 weg is uit Roemenië'.

Vandaag in de Volkskrant: Onfrisse bankzaakjes op een Oost-Europese buitenpost

Het hoofdkantoor van ING in Roemenië wordt al vijftien jaar geplaagd door integriteitskwesties, handel met voorkennis, affaires op de werkvloer en financiële gunsten voor zakenrelaties van bankdirecteur Misu Negritoiu Beeld epa
Het hoofdkantoor van ING in Roemenië wordt al vijftien jaar geplaagd door integriteitskwesties, handel met voorkennis, affaires op de werkvloer en financiële gunsten voor zakenrelaties van bankdirecteur Misu NegritoiuBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden