Hoofddorp

Vervolgens de snuff movies, waarbij jongens zouden zijn omgebracht tijdens het opnemen van kinderporno...

ROB VREEKEN

EN wéér in Hoofddorp.

Begin dit jaar een drievoudige kindermoord.

Kort daarna opnieuw een kindermoord.

Nu de draagmoederzaak.

Telkens wanneer het moderne, suburbane leven een drama voortbrengt, blijkt het zich af te spelen in Hoofddorp. Het gaat om wat de schrijfster Ethel Portnoy broodjes aap noemde, sprookjes uit het heden, gruwelijke gebeurtenissen met een krachtige morele betekenis, die misschien niet of misschien wel echt zijn gebeurd.

De Hoofddorpse broodjes aap hebben nieuwbouwwoningen, zonnige voortuintjes en woonerven als decor. Hoofdrolspelers zijn ogenschijnlijk gelukkige, stabiele gezinnen met anderhalf inkomen en een surfplank. Net als bij Grimm en Andersen staan kinderen en de hen bedreigende gevaren centraal. Waar ooit een draak vuur spuwde, sluipt nu de cineast/pederast rond.

Zou Hoofddorp wel echt bestaan? Wie weet gebruiken de media het als metafoor, als symbool voor wat in elke doodgewone plaats in Nederland gebeurt of zou kunnen gebeuren. 'Om redenen van privacy is de naam van de betrokken gemeente gewijzigd in Hoofddorp', had er misschien onder al die berichten moeten staan.

Maar nee, Hoofddorp is werkelijkheid - het groeit en bloeit, en gaat zwanger van onheil. Dus komt volgens cijfers van het ministerie van Justitie ook stalking onevenredig vaak in Hoofddorp voor. Stalkers, las ik gistermorgen op pagina 6, zijn 'mensen die anderen voortdurend achtervolgen en in extreme mate lastigvallen'.

Eerst veronderstelde ik dat daarmee werd gedoeld op colporteurs van Boek & Plaat, maar in dat geval zou Boris Dittrich, Kamerlid voor D66, er natuurlijk niet voor hebben gepleit stalking strafbaar te stellen en stalkers - meestal mannen die hun ex-vrouw tot gekmakens achtervolgen en terroriseren - op te sluiten.

Goeie vent, die Dittrich. Schrikt er niet voor terug het oneens te zijn met partijgenoot Sorgdrager. Wat mij betreft wordt hij de opvolger van Van Mierlo, en niet de deze week als zodanig gelanceerde Wim Dik, topman van KPN. Als die van Van Mierlo tevens het ministerschap overneemt, wordt Nederland straks in het buitenland vertegenwoordigd door Kok en Dik. Blijf dan, als Tony Blair of Bill Clinton, maar eens in de plooi.

Vele jaren geleden ging ik eens naar het filmhuis om een niet-commerciële kwaliteitsfilm te zien. Het was een drie uur durende draak waar ik niets, maar dan ook helemaal niets van begreep. M'n hoofd viel telkens knikkebollend op de schouder van mijn linkerbuurman: snooze movie.

Een paar maanden later las ik in de krant dat de draak door de Nederlandse filmcritici was uitgeroepen tot de beste film van het jaar. Het was Stalker van regisseur Tarkowski. Sindsdien bejegen ik onze filmredacteur met nóg meer ontzag. En pas nu begrijp ik waar die film vermoedelijk over ging: over een man die anderen voortdurend achtervolgde en in extreme mate lastigviel.

Als Tarkowski nog leefde, zou hij zijn volgende broodje aap opnemen in Hoofddorp.

Rob Vreeken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden