Hoofddoekjes in Turks parlement

Vier vrouwelijke parlementsleden in Turkije hebben de primeur: ze droegen legaal een hoofddoek in de zaal. De oppositie vreest voor uitholling van de seculiere staat.

ISTANBUL - Voor het eerst in de moderne geschiedenis van Turkije hebben donderdag enkele vrouwelijke volksvertegenwoordigers met een hoofddoek deelgenomen aan een zitting van het Turkse parlement. De vier parlementariërs van de gematigd islamistische regeringspartij AKP maakten hiermee een einde aan een groot taboe.

De vrouwelijke volksvertegenwoordigers kwamen onlangs met de mededeling dat ze in het parlement de hoofddoek wilden gaan dragen nadat ze op pelgrimstocht waren geweest naar Mekka. Nurcan Dalbudak, een van de vier, zegt 'gelukkig en trots' te zijn. 'Dit geeft mij innerlijke vrede.'

Andere AKP-parlementariërs noemen het verschijnen van hoofddoeken in de Turkse volksvertegenwoordiging een onderdeel van de 'democratisering' van het land. Een maand geleden werd het verbod op het dragen van hoofddoeken voor een aantal overheidsinstellingen waaronder het parlement geschrapt.

Premier Recep Tayyip Erdogan, wiens vrouw ook een hoofddoek draagt, prijst de actie als 'een stap op weg naar normalisering'.

Maar de belangrijkste oppositiepartij, de seculiere CHP, reageert verbolgen. 'Wij vinden dat de AKP misbruik maakt van religie', zegt een CHP-parlementariër. 'We zullen nooit zwijgen over acties waarmee seculiere principes van de republiek worden afgeschaft.' Een andere CHP'er stelt de retorische vraag wat er zal gebeuren als een collega 'in boerka naar het parlement komt'.

Het taboe op hoofddoeken in het Turkse parlement ging terug tot de beginperiode van de seculiere Turkse republiek, die een kleine eeuw geleden werd gesticht door legerofficier Mustafa Kemal Atatürk. Dat aan het informele verbod nu een einde komt, raakt in Turkije een gevoelige snaar. Veel leden van de oude seculiere elite vrezen dat premier Erdogan het land geleidelijk wil omvormen tot een islamitische staat en de sharia, het islamitisch recht, wil invoeren.

In 1999 braken in het Turkse parlement nog chaotische taferelen uit toen een vrouw probeerde met hoofddoek beëdigd te worden. Toenmalig premier Ecevit riep de volksvertegenwoordiging op 'deze vrouw te wijzen op haar grenzen'. Parlementariërs klapten op hun bankjes en schreeuwden: 'Er uit! Er uit!'

Politica Merve Kavakçi was lid van de islamistische Partij van de Deugd, een voorganger van de AKP. Haar beëdiging ging niet door en haar staatsburgerschap werd afgenomen. Officieel gebeurde dat omdat zij ook de Amerikaanse nationaliteit had en dit niet had gemeld, maar het was voor iedereen duidelijk dat zij werd bestraft. Toenmalig president Demirel noemde haar op televisie een 'provocateur' en 'buitenlandse agent'.

Van zulke spanning was gisteren niets te merken. De vier vrouwelijke parlementariërs die een hoofddoek droegen werden gefeliciteerd door collega's, van wie sommigen foto's maakten van de vier. 'Ik zal mijn hoofddoek niet meer afdoen', zei een van hen, Gonul Bekin Sahkulubey, volgens de krant Milliyet. 'Ik verwacht dat iedereen mijn beslissing zal respecteren.'

De regering maakte enkele weken geleden ook een einde aan het verbod op hoofddoeken in de ambtenarij. Het hoofddoekverbod blijft nog wel van kracht voor politiemensen, aanklagers, rechters en militairen.

Nurcan Dalbudak Turks parlementslid met hoofddoek.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden