Hoofdcommissarissen kiezen andere opstelling dan agressiever Openbaar Ministerie Politiechefs in defensief met oog op enquête

De korpschefs zitten in het defensief, zoveel wordt duidelijk uit hun nieuwjaarstoespraken. Geen pleidooi voor meer opsporingsmethoden, geen klacht over de beperkte armslag van de politie in de strijd tegen de georganiseerde misdaad kwamen dinsdag bij de hoofdcommissarissen over de lippen....

MICHIEL KRUIJT

Van onze verslaggever

Michiel Kruijt

AMSTERDAM

Niet terecht, zo menen de politiebazen, omdat de enquête over maar een klein onderdeeltje van de politie-organisatie gaat: de rechercheteams en de Criminele Inlichtingendiensten (CID's) die soms al te vèrgaande opsporingsmethoden hebben gebruikt. 'Over enige jaren zal een ieder zich realiseren dat de parlementaire enquête zich slechts richtte op het functioneren van een klein deel van de politieorganisatie', waagde de Haagse korpschef Brand te voorspellen.

Ook burgemeesters namen het op voor de onder vuur liggende politie. 'Ik wil hier nog eens benadrukken hoezeer ik bewondering heb voor de wijze waarop het Openbaar Ministerie en ons politiekorps onder vaak moeilijke omstandigheden hun werk verrichten', zei de Amsterdamse burgemeester Patijn maandag. Dit was al de tweede keer dat hij een lans brak voor zijn politiekorps. Een paar maanden geleden deed hij dat ook tijdens een PvdA-bijeenkomst.

De hoofdcommissarissen zijn vooral verongelijkt. Verongelijkt dat het hele korps moet lijden onder de ruim in de media uitgemeten enquête. De politiebazen lijken daarbij even te vergeten dat het in die enquête ging om de toelaatbaarheid van opsporingsmethoden die diep ingrijpen in de privacy van burgers. Recherchewerk vormt - hoe relatief weinig dienders zich daarmee ook bezighouden - het hart van het politiewerk. Juist op dat terrein beschikt de politie over de meest vèrgaande bevoegdheden. Vanuit dat oogpunt bezien is het niet zo vreemd dat de hele politie erop wordt aangekeken.

Met een mogelijk hard oordeel van de commissie-Van Traa in het vooruitzicht durven de hoofdcommissarissen nog niet het achterste van hun tong te laten zien. Het is niet ondenkbaar dat naar aanleiding van de eindrapportage van de enquêtecommissie politie- en justitiefunctionarissen sneuvelen.

Tot die dag wil de politie haar kruit droog houden. Daarmee heeft de politie een fundamenteel andere opstelling gekozen dan het Openbaar Ministerie (OM).

In een interview met Trouw zocht de hoogste baas van het OM, A. Docters van Leeuwen, zaterdag de aanval. 'In een samenleving waarin bij het woord afrekening allang niet meer gedacht wordt aan een ober, maar aan een afrekening in het milieu, betekent dit dat we als OM wel zullen moeten streven naar riskante beslissingen', zei hij. Docters pleitte voor een 'uiterste poging' het recht op te leggen aan de criminele wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden