Hoofdcommissaris werd niets verteld: Korpschef niet op de hoogte van belangrijke operaties CID Kennemerland

Korpschef M. Straver van de politie Kennemerland werd jarenlang stelselmatig informatie onthouden over belangrijke operaties van zijn Criminele Inlichtingendienst (CID)....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Dit bleek maandag uit het verhoor van de korpschef door de parlementaire enquêtecommissie. Straver zei dat hij 'laaiend' was toen hij vernam dat de CID na de opheffing van het Interregionaal Rechercheteam (IRT) Noord-Holland/Utrecht informanten is blijven runnen voor andere korpsen, zoals Rotterdam-Rijnmond en Gooi- en Vechtstreek.

Pas drie weken voor de opheffing van het IRT, toen door de Amsterdamse politieleiding al alarm was geslagen, werd hij geïnformeerd over de in het Delta-onderzoek gebruikte werkmethodiek. De financiële aspecten van de operatie - de criminele infiltrant mocht de drugswft de hoofdcommissaris de CID Kennemerland drastisch gereorganiseerd. 'Er is geen korpschef die zo hard heeft ingegrepen in zijn CID.'

Dertig rijksrechercheurs zijn al acht maanden bezig met een onderzoek naar de handel en wandel van de politie Kennemerland. Straver staat vooralsnog pal achter zijn korps, dat volgens hem door negatieve publiciteit en voor de enquêtecommissie geuite insinuaties 'ernstig beschadigd' is. Hij is nog steeds overtuigd van de integriteit van Langendoen en zijn CID'ers.

Wel zou hij Langendoen in februari van dit jaar als CID-chef hebben ontslagen, als die toen niet al was aangesteld in een andere functie, als teamleider van het IRT Randstad Noord en Midden. In die maand werd Straver meegedeeld dat de CID na alle commotie over het IRT toch nog een criminele informant runde voor de Rotterdamse politie. Achteraf oordelend komt Straver tot de conclusie dat 'de mensen bij mijn CID te veel op hun schouders hebben genomen'.

Straver noemde het 'verschrikkelijk onverstandig' dat Langendoen zijn Spaans sprekende zus aan een baan had geholpen bij een vruchtensapfabriek in Colombia. Dit bedrijf was opgezet door een Belgische limonadefabrikant aan wie door de CID gratis grote hoeveelheden sap werden geleverd, die als deklading hadden gefungeerd voor partijen drugs.

Deze kwestie werd door commissievoorzitter Van Traa ter sprake gebracht omdat hij erachter probeert te komen of de Columbiaanse vestiging mogelijk is opgericht door de CID Kennemerland om te dienen als verzendbasis (frontstore) van drugs. Volgens Straver is daarvan geen sprake en gaat het om een legaal bedrijf. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Vrakking suggereerde eerder dat de CID gebruik maakte van dekmantelbedrijven in Zuid-Amerika. De rijksrecherche onderzoekt deze connectie.

De Amsterdamse commissaris J. van Riessen, die nauw was betrokken bij de ontbinding van het IRT, zei maandag in zijn verhoor dat in het Delta-onderzoek door politie en justitie een complete drugslijn is opgezet of overgenomen van een misdaadbende. 'De informant was actief in alle stadia van de drugslijn, vanaf het bestellen tot het afleveren van de drugs. De overheid organiseerde op die manier criminaliteit.' Hij baseert zich op uitlatingen van leidinggevenden bij het toenmalige IRT.

De Haarlemse officier van justitie O. van der Veen, die enige tijd verantwoordelijk was voor het Delta-onderzoek, verklaarde vorige week met stelligheid dat 'de overheid geen gram heeft ingevoerd'. Volgens Van der Veen beperkte de bemoeienis met de drugslijn zich tot het 'eventjes uit het trajact tillen van een container om te kijken wat er in zit'. Hij noemde dit 'het leggen van een bypass'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden