Hoofdbrekens

HET millenniumprobleem leidt bij menig optiebedrijf tot hoofdbrekens. Niet dat de computers op de beurs volgend jaar stil vallen, daar zijn gerede maatregelen voor getroffen....

Optiebedrijven hebben de grootste moeite om handelaren te vinden. De bollebozen die gezocht worden hebben het veel te druk met belangrijker zaken.

'Ze gaan liever het millenniumprobleem oplossen', constateert Allard Jakobs van All Options International die zijn personeelsbestand liefst zou verdubbelen. Hij zoekt 'jonge academici die goed kunnen rekenen en gevoel hebben voor handel'.

Daar zijn er niet veel van. Vooral het snelle hoofdrekenen is van belang in de optiehandel, legt Sasker de Boer van het grote beursbedrijf AOT uit. 'Dat is nodig om snel met een prijs te kunnen komen.'

Directeur Rob Defares van het market makers-bedrijf IMC beaamt dat het niet makkelijk is jong talent te werven. 'Maar het zou mij me te ver gaan om te zeggen dat Nederlanders niet kunnen rekenen.' Volgens hem is het probleem een gevolg van de onbekendheid met het vak.

Was de beurs vroeger het hoogste doel van menig jonge avonturier, nu lijken de optiehandel en het daarbij behorende snelle geld hun glans te hebben verloren. Mogelijk laten de rekenwonders zich afschrikken door de deconfitures die de optiebeurs de laatste maanden hebben geteisterd. Of zien jonge academici niets meer in de hectiek van de beursvloer.

'Het werk op de beurs is helemaal niet zo stressvol', meent Defares en studenten reageren heel enthousiast als IMC komt uitleggen wat de optiehandel allemaal om het lijf heeft.

Volgens De Boer van AOT is de concurrentie om net afgestudeerde mensen in het algemeen bijzonder groot. 'Dat heeft ook te maken met de beloningsstructuur', weet hij. 'Bovendien vis je in dezelfde vijver als de IT-sector.' Die betaalt tegenwoordig goud voor elke slimmerik die net zijn wiskunde- of econometriebul heeft gehaald.

Inmiddels recruteren sommige market makers hun personeel al in Oost-Europa. Kwamen de Polen en Roemenen aanvankelijk vooral naar Nederland om asperges te steken en bollen te pellen, nu worden ze gevraagd hier op de beurs te komen rekenen.

Dat doet althans market makersbedrijf Optiver. 'We zoeken in heel Europa, dat kan dan best Polen of Roemenië zijn. Als men maar Engels spreekt', zegt Leo van den Berg die overigens meldt dat de zoektocht Optiver tot nu toe alleen een handelaar van buiten Europa heeft opgeleverd: een Australiër met Nederlandse wortels.

Zo ver wil Allard Jakobs nog niet gaan. Toen vorig jaar zijn market makers-bedrijf Goed Gedaan Options ten onder ging, wist hij zijn 21 medewerkers ternauwernood bij het grote beursbedrijf AOT in veiligheid te brengen.

Nu heeft hij daar wellicht spijt van: met zijn andere bedrijf All Options International tracht hij terug te keren op de Amsterdamse beurs. Maar behalve de vereiste vergunning ontbreekt hem ook de menskracht.

AOT meldt, na de grote instroom vorig jaar, geen problemen bij het werven van goed personeel. 'We leiden eigenlijk continu mensen op en we hebben redelijk strenge tests voor hen die we in dienst nemen.' Toch recruteert ook AOT in het buitenland: onlangs heeft dit grote beursbedrijf een clubje ervaren Amerikanen in dienst genomen. Doordat de handel in het Engels gaat, levert dat bij het werk geen problemen op, stelt De Boer.

Dat zou Defares van IMC nou niet doen: 'Wijzelf zouden er nooit over denken iemand uit het Oostblok te halen. De culturele en taalverschillen zouden niet opwegen tegen eventuele grotere rekenvaardigheid.' Ook met Amerikanen in dienst zou hij moelijkheden voorzien. 'Dat cultuurverschil merken we zelfs al met Engelsen.'

Toch heeft IMC drie buitenlanders in dienst: een Fransman en twee Britten. 'Maar die spreken alle drie Nederlands', zegt Defares. De handel zelf mag dan in het Engels zijn, het contact met de floor manager verloopt in het Nederlands. Bovendien kunnen volgens Defares binnen een bedrijf sommige ideeën beter worden overgedragen als je met Nederlanders werkt.

Esther Hansen Löve

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden