Hoofd Iraakse regeringsraad gedood bij bomaanslag

Het tijdelijk hoofd van de Iraakse regeringsraad, Izzedin Salim, is maandag in Bagdad gedood bij een zelfmoordaanslag met een autobom. Volgens de Amerikanen komt de machtsoverdracht aan de Irakezen over anderhalve maand niet in gevaar door de moord....

De bom ging af bij de ingang van het hoofdkwartier van de coalitietroepen in Bagdad, toen Salim in zijn auto zat te wachten om naar binnen te mogen. Bij de explosie kwamen naast Salim nog vijf mensen om het leven, onder wie zijn waarnemer als voorzitter, Taleb Kassim al-Haji. Hij was geen lid van de regeringsraad.

De Amerikanen denken dat de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi achter de aanslag zit. Volgens generaal Mark Kimmitt draagt het de 'klassieke kenmerken' van zijn eerdere aanslagen. De VS beschouwen al-Zarqawi als het brein achter de operaties van het terreurnetwerk Al Qa'ida in Irak. Overigens heeft de tot nu toe onbekende groep Arabische Verzetsbeweging/Rashid Brigades de aanslag op Salim opgeëist.

Salim was lid van de Shi'itische partij Dawa en leidde de regeringsraad sinds 1 mei. Het voorzitterschap van de Iraakse regeringsraad rouleert per maand. Salim is het tweede lid van de raad dat sinds de oprichting door de Amerikanen vorig jaar juli is vermoord. In september werd een van de drie vrouwen in de raad, Aquila al-Hasimi, omgebracht.

De regeringsraad reageerde maandag bij monde van de nieuw benoemde voorzitter Ghazi Agil al-Janwar geschokt op de dood van Salim. 'Dit is een terroristische daad die de regeringsraad niet afhoudt van zijn plannen om een federaal, herenigd Irak op te bouwen'. Het soennitische lid Al-Janwar vervangt Salim tot aan de machtsoverdracht op 30 juni.

Het Witte Huis liet maandag weten dat Salims dood de machtsoverdracht niet zal vertragen. 'Dat is de vijanden van vrijheid willen bereiken, maar ze zullen het niet winnen', aldus woordvoerder Scott McClellan. De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, sprak eerder op de dag van een 'brute daad' en beloofde dat de daders worden gestraft.

Generaal Kimmitt maakte maandag melding van de vondst van een artilleriegranaat gevuld met het dodelijke zenuwgas sarin. Het projectiel zou een paar dagen eerder zijn ontploft, nadat militairen het hadden gevonden. Twee leden van de explosievenopruimingsdienst zijn voor lichte verwondingen behandeld na de ontploffing van de granaat. Het gas heeft zich over een zeer klein gebied verspreid, aldus Kimmitt.

Het is de eerste keer dat melding wordt gemaakt van de vondst van een chemisch wapen in Irak. Washington begon de oorlog wegens de mogelijke dreiging van massavernietigingswapens. Die waren tot nu toe niet gevonden ondanks een maandenlange speurtocht van de duizend koppen tellende Amerikaanse Iraq Survey Group.

Bij gevechten maandag en de dag ervoor heeft het Amerikaanse leger in het zuiden van Irak 51 opstandelingen gedood, maakte generaal Kimmitt maandag bekend. Het zou gaan om militieleden van de radicale Shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr. De meeste doden vielen bij een luchtaanval in Nasiriya.

In een zuidelijke buitenwijk Bagdad zijn maandag twee ontvoerde Russen vrijgelaten. Het tweetal werd eerder deze maand ontvoerd. Daarbij kwam een derde Rus om het leven. Beide mannen werken voor het Russische bedrijf Interenergoservis die de energievoorziening in Bagdad en omgeving herstelt.

Een Zweedse man van Iraakse origine is een rechtszaak tegen het Amerikaanse leger begonnen nadat hij in Irak was opgepakt, beroofd van zijn bezittingen en maandenlang vastgehouden in de Abu Ghraib gevangenis. Tijdens zijn detentie werd hij regelmatig mishandeld, berichtte maandag de Zweedse radio. Met de aanklacht hoopt de Zweedse Irakees een compensatie te krijgen voor zijn bezittingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden