Hoofd Iraakse Bestuursraad dood bij aanslag

De voorzitter van de Iraakse Bestuursraad, de shi'iet Izzedin Salim, is maandag in Bagdad gedood bij een zelfmoordaanslag. Zijn auto stond in de rij bij een controlepost van het zwaar bewaakte Amerikaanse hoofdkwartier....

De aanslag onderstreept nog eens, zes weken voor de geplande machtsoverdracht aan een interim-regering, hoe groot het veiligheidsprobleem in Irak is. 'Als de situatie zo blijft, is de soevereine regering straks zwak, omdat zij niet goed kan functioneren', zei Mahmoud Othman, Koerdisch lid van de bestuursraad. In september werd Aquila al-Hashimi, een van de vrouwelijke leden van de raad, al vermoord.

De onbekende Arabische Verzetgroep Al-Rashid Brigades heeft de moord op Salim via een website opgeëist. In de verklaring wordt hij uitgemaakt voor 'huurling en verrader'. De Amerikanen denken dat Abu Musab al-Zarqawi, de vermoedelijke Al Qa'ida-commandant in Irak, achter de aanslag zit. In de bomauto zat een artilleriegranaat, net als bij de zelfmoordaanslag die op 6 mei werd gepleegd bij de Groene Zône. Al-Zarqawi heeft die daad opgeëist.

De Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer noemde de dood van Salim een 'schokkend en tragisch verlies'. Het soennitische bestuursraadlid Ghazi Ajil Al-Yaouar, benoemd tot opvolger van Salim, sprak van 'een groot verlies voor het Iraakse volk'. In totaal kwamen negen mensen om, onder wie de aanslagpleger.

Schrijver en journalist Izzedin Salim (in 1940 geboren als Abdel Zahraa Othman) zat deze maand de door de Amerikanen samengestelde bestuursraad voor. In zijn geboortestad Basra was hij een van de oprichters van Dawa, een shi'itische partij die streed tegen Saddam Hussein. Na vier jaar gevangenschap week Salim voor bijna twintig jaar uit naar Koeweit en Iran.

Het Pentagon is van plan in de zomer 3600 in Zuid-Korea gelegerde militairen over te plaatsen naar Irak. Het tekent de moeite die de VS moeten doen om voldoende troepen in Irak te houden. In een telefoongesprek met de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun heeft president George W. Bush gezegd dat de overplaatsing verband houdt met de machtsoverdracht van 30 juni. De VS hebben 37 duizend soldaten in Zuid-Korea.

Bij gevechten in Nassiriya tussen Italiaanse troepen en het Mahdi-leger van de rebellerende shi'ietenleider Muqtada al-Sadr zijn maandagnacht zestien Irakezen en één Italiaan omgekomen. Al drie dagen leverden de Italianen slag met de militie, die het huis van de plaatselijke gouverneur hadden bezet en de vestiging van het Amerikaanse bewind onder vuur hadden genomen. Gedurende enige tijd moesten de Italianen zich uit de stad terugtrekken.

De rust in Nassiriya keerde maandag terug na Amerikaanse luchtbombardementen waarbij nog eens twintig Irakezen om het leven zijn gekomen. Zeker vijftien huizen zijn verwoest. Ook in andere steden wordt gevochten met het Mahdi-leger. Bij Karbala zijn zeker dertig militieleden gedood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden