Honkballers vechten voor zege in jubileumduel

De Nederlandse honkbalploeg ligt in het World Port Tournament op koers, richting finale. Het team leed zaterdag in Rotterdam tegen Cuba de eerste nederlaag onder bondscoach Eenhoorn (2-5), maar compenseerde dat verlies een dag later met de zwaarbevochten overwinning op Italië, 7-4....

ANP

Italië en Nederland stonden gisteren voor de honderdste keer tegenover elkaar. Nederland behaalde de 60ste overwinning. Winnende werper werd Eelco Jansen. Hij loste starter Patrick Beljaards na 5 2/3 innings af. De 32-jarige pitcher, bijgenaamd Psycho vanwege zijn gedrevenheid en omgeremde fanatisme, speelde met pijnstillers. Hij heeft een afspraak met de orthopeed. De meniscus in de rechterknie is ingescheurd, het kraakbeen beschadigd. Maar de operatie moet wachten, tot na het WK in november in Taiwan.

Jansen belichaamde de vechtersmentaliteit van zijn ploeg. 'Wij weten', aldus Jansen, 'waar onze prioriteiten liggen: bij het EK over drie weken in Bonn. Maar dat wil niet zeggen dat we hier niet voor de overwinning zullen knokken. Wij gaan altijd voor de winst. Ook in dit toernooi waarin we wat meer uitproberen en wat vaker improviseren.'

Verdedigend stak Nederland tegen de Italianen uitstekend in elkaar, maar ook aanvallend was de ploeg met 14 honkslagen op dreef. Ralph Milliard (3 uit 3), Dirk van 't Klooster (4 uit 5), Balentina (3 uit 5) namen er tien voor hun rekening. Het trio doorkruisde op 3-3 in de zevende slagbeurt een tactisch spelletje van de Italianen.

Jim Davenport, de 61-jarige Amerikaanse coach van de Italianen en opgevoed bij de San Francisco Giants, stuurde de linkshander Masin naar de heuvel met de opdracht Van 't Klooster uit te schakelen. De missie faalde, de Rotterdammer bereikte het eerste honk met een klap in het middenveld. Einde verhaal voor Masin die na één bal werd afgelost. Opvolger Ginanneschi moest Milliard klein houden. De Antilliaan joeg de eerste worp voor een tweehonkslag het veld in.

Ginanneschi liet daarop de honken vol lopen door Isenia opzettelijk vier wijd te geven, waarna Palazzetti als vijfde werper het veld betrad. De linkshander slaagde er evenmin in de Nederlandse aanval te beteugelen. Gumbs en Balentina sloegen Van 't Klooster en Milliard over de thuisplaat (5-3). In de daaropvolgende inning liet Van 't Klooster een driehonkslag van zijn houten knuppel vertrekken (6-3 door Jaarsma) waarop Milliard Van 't Klooster thuis sloeg (7-3).

'Dit was kwaliteit', sprak bondscoach Eenhoorn. 'Vakwerk. Verdedigend en aanvallend.' De Italianen produceerden 16 honkslagen maar scoorden slechts 4 keer. 'Omdat', wist Jansen. 'wij altijd scherp waren. We gaven niets weg. De Italianen moesten voor elk punt knokken. We hebben geen fout gemaakt in het veld.'

Een dag eerder kleurde het stadion van Neptunus nog rood. Het rood van Cuba. De Cubanen behaalden de 22ste overwinning op Nederland in 23 wedstrijden. De enige nederlaag dateerde van het olympisch toernooi, waar Nederland verraste met een 4-2-zege. De in Sydney winnende werper Brauckmiller, geboren in Portland, wierp zaterdag de eerste bal.

Cuba kwam zonder de sterren Kindelan, Linares, Mesa en Pacheco naar Rotterdam. Het selecteerde slechts drie spelers van de olympische ploeg en completeerde de ploeg met zeven All Stars en jong talent. De Cubanen vielen op door agressief honklopen. Nederland was kansloos. Eenhoorn hield er rekening mee door vier internationaal onervaren werpers naar de heuvel te sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden