Honkballers krijgen pak slaag van VS

In 1993 sprak de Nederlandse bondscoach Jan-Dick Leurs legendarische woorden. 'Het Amerikaanse honkbal maakt ons dood.' Dinsdag maakte Nederland kennis met het Amerikaanse Olympische team....

ANP

ANP

ATLANTA

Er kwamen 43.520 man naar het stadion van de Atlanta Braves voor het duel. Die zagen een waar slagfestijn. De ballen vlogen naar alle hoeken van het veld en zelfs in de derde ring. Bovendien vestigde Nederland een record aan veldfouten (15). De Amerikanen wonnen met 17-1 in zeven innings. De orkaan Team USA was voorbij.

Danny Wout startte op de heuvel. Met zijn eerste bal raakte hij Jason Williams in de rug. Mark Kotsay sloeg de tweede bal voor twee honken weg, waarop Williams scoorde. Jacques Jones raakte de derde bal voor een homerun, zijn vijfde in dit toernooi, 0-3.

De ellende voor de 22-jarige werper van HCAW was nog niet over. Travis Lee sloeg een tweehonkslag. Matt Lecroy sloeg hem met een homerun over de thuisplaat. Dertien ballen gegooid, 0-5 voor Team USA. Na 2 1/3 innings verloste Jan-Dick Leurs de werper uit zijn lijden.

Van Maris volgde hem op. Hij maakte slechts naam als de werper op wie Travis Lee in de derde innings de honderdste homerun van het toernooi sloeg. In de vierde slagbeurt maakte Nederland het enige punt door Edsel Martis.

De Amerikanen sloegen rustig verder. Achttien honkslagen waarvan vier homeruns.

De Nederlandse slagploeg had geen antwoord op het werpen van R. A. Dickey, de rechtshander van Tennessee. Dickey stuurde negen man met drie slag terug naar de dug out en kreeg slechts drie honkslagen tegen. Zijn veld maakte één fout.

De honkballers wonnen twee duels in het Fulton County Stadium. Van Australië en Italië. Zij verloren er vijf. Door die prestaties eindigden ze op de gedeelde zesde plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden