'Honkbal in de VS is een levensstijl'

Met elf spelers uit de Amerikaanse profcompetities in de gelederen neemt het Nederlands honkbalteam vanaf zondag deel aan het WK in Panama.

PETER BRUIN

De honkbalbeleving in Amerika is immens, het niveau ligt er veel hoger dan in Nederland. Na langdurig gesteggel is het tegenwoordig niet meer de vraag òf er voor de nationale honkbalploeg spelers moeten worden geselecteerd die in Amerika uitkomen, maar hoeveel. 'Nog tien jaar, dan bestaat het Nederlands team alleen nog uit in Amerika spelende jongens', voorspelt Alexander Smit.

Honkballen in de Verenigde Staten is voor de voormalig pitcher van PSV en de nationale ploeg een geweldige ervaring geweest. Acht jaar lang streefde hij er zijn ultieme doel na. Tot hij besefte dat de major league voor hem onbereikbaar was en zijn motivatie brak. Hij stopte en keerde terug naar Nederland. Na een avontuur in de autoracerij opent hij binnenkort met zijn vriendin een exclusieve lingeriezaak.

Wat honkballers in Amerika zo goed maakt is dat ze constant moeten presteren, weet Smit (26). 'Je speelt elke dag een wedstrijd, dat kan in de major league oplopen tot 200 duels per seizoen. Op een lager niveau zijn het er 142. Vergelijk dat met Nederland. Hier speel je twee of drie keer per week, 42 wedstrijden in totaal. Het is ook logisch: als je elke dag met en tegen de beste spelers ter wereld traint en speelt, word je vanzelf een betere honkballer.'

De in de eredivisie uitkomende spelers van het Nederlands team trainen ook veel, maar toch zijn er verschillen, meent Smit. 'Een honkballer in Amerika maakt veel meer innings. Het gevolg is dat hij net iets sneller reageert, gooit en beter slaat. En de pitchers gooien harder, gemiddeld 94 mijl per uur. Zie je als slagman elke dag ballen op je af komen met die snelheid dan pas je je makkelijker aan als de bal iets langzamer wordt gegooid.'

Een uitzondering is Sydney de Jong. Een van de beste catchers waar Smit ooit mee heeft gespeeld. Van hem kan niet worden gezegd: die jongen speelt bij Pirates in Amsterdam, dus we nemen niet hem, maar een catcher uit de Amerikaanse competitie. De Jong heeft het ook wel eens geprobeerd in de VS. Zijn vrijbuitersaard bleek echter niet bestand tegen het drilwerk waarmee hij op het college werd geconfronteerd.

Alleen talenten met een stalen wil om te slagen maken kans om tot het hoogste competitieniveau ter wereld door te dringen. Gewoonlijk hebben ze een opleiding van vijf, zes jaar achter de rug. 'Hoe jonger je tekent hoe langer het duurt', zegt Smit. Ben je ouder dan verloopt het traject soms sneller. Zoals bij Kenley Jansen, Nederlands international, afkomstig uit Curaçao. Omdat hij niet goed kon slaan werd hij omgeschoold van catcher naar pitcher. Binnen een jaar, hij was 22, maakte hij zijn debuut bij de Dodgers. Fysiek en mentaal was hij er klaar voor.

Tijdens de wereldtitelstrijd zullen geen spelers uit de major league die bij hun club op het 40 man-rooster staan in actie komen. Een gevolg van de politieke strijd tussen de invloedrijke Major League Baseball en de machteloze wereldhonkbalbond IBAF. Het Nederlands team, ingedeeld bij Taiwan, Griekenland, Puerto Rico, Canada, Panama, Japan en titelhouder Verenigde Staten mist behalve Kenley Jansen ook de 'Amerikanen' Rick van den Hurk, Rogearvin Bernadina en Gregory Halman.

Het laat zich aanzien dat dit de laatste wereldtitelstrijd is in de huidige opzet. Verwacht wordt dat de World Baseball Classic, een Amerikaanse vinding, daarvoor in de plaats komt. Daaraan zullen wel de sterren uit de major league deelnemen.

Momenteel spelen ongeveer vijftig Nederlanders, veelal afkomstig uit de Antillen, in een der zeven profleagues in de VS. Momenteel komen er zes uit in de major league, maar dat kan morgen weer anders zijn. In 1975 was Winnie Remmerswaal de eerste. Weinigen wisten in zijn voetsporen te treden. De meesten keerden als spijtoptant terug.

Om als honkballer in Amerika te slagen heb je talent, doorzettingsvermogen en geluk nodig, zegt Smit. 'Om middernacht kom je terug op je kamer van een wedstrijd. 's Middags om een uur sta je weer op het veld. Je moet er echt alles voor over hebben. Honkbal in de VS is geen sport, maar een levensstijl. Daar doe en laat je alles voor. Iets anders bestaat er niet voor je. Het niveau is zo hoog dat je het er niet even bij kunt doen.'

Nationale selectie van bondscoach Farley voor het WK

Voor dit WK heeft bondscoach Brian Farley elf in de Amerikaanse profleagues uitkomende Nederlandse spelers geselecteerd: Shairon Martis (Washington Nationals), Juan Carlos Sulbaran en Mariekson Gregorius (Cincinnati Reds), Leon Boyd (Burnaby Bulldogs, Canada), Tom Stuifbergen en Kalian Sams (Minnesota Twins), Shawn Zarraga (Milwaukee Brewers), Curth Smith (Lincoln Salt Dogs), Sharlon Schoop (San Francisco Giants), Jonathan Schoop Baltimore Orioles) en Xander Bogaerts (Boston Red Sox). De ploeg is aangevuld met spelers uit de Nederlandse competitie: David Bergman, Rob Cordemans, Diegomar Markwell, Orlando Yntema, Barry van Driel, Nick Stuifbergen, Arshwin Asjes, Sydney de Jong, Bas Nooij, Michael Duursma, Danny Rombley, Shaldimar Daantji, Vince Rooi, Dwayne Kemp en Bryan Engelhardt. Twee spelers vallen vandaag af.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden