Nieuws

Hongkongse ‘verzetsheld’ krijgt negen jaar celstraf volgens nieuwe veiligheidswet

Tong Ying-kit, die met zijn motor uitgroeide tot symbool van de onrust in Hongkong, is veroordeeld tot negen jaar celstraf. Hij is de eerste Hongkonger die is veroordeeld op basis van de omstreden veiligheidswet die China vorig jaar aan Hongkong heeft opgelegd.

Verleden jaar reed Tong Ying-kit drie politiecheckpoints voorbij met een grote protestvlag.  Beeld AP
Verleden jaar reed Tong Ying-kit drie politiecheckpoints voorbij met een grote protestvlag.Beeld AP

De 24-jarige Tong werd dinsdag al schuldig bevonden aan terrorisme en het aanzetten tot separatisme, de straf is vrijdag bekendgemaakt. De gespierde activist, die bij vrienden bekendstaat onder de bijnaam ‘Zwaar Harnas,’ reed op 1 juli 2020 met zijn motor en wapperende protestvlag langs drie politiecheckpoints, waarna hij op drie agenten inreed. Het was de eerste dag dat de Nieuwe Veiligheidswet van kracht was, die ieder protest tegen de Volksrepubliek China tot een misdaad maakt.

De veroordeling wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor wat andere activisten in Hongkong te wachten staat. Tong heeft 6,5 jaar gevangenis gekregen voor ophitsing tot separatisme en 8 jaar voor ‘terrorisme', omdat hij volgens de rechtbank zijn motor als wapen zou hebben gebruikt. Omdat de straffen deels gezamenlijk uitgezeten kunnen worden, gaat het in totaal om 9 jaar cel.

Vooraf werd gevreesd dat Tong levenslang kon krijgen, maar de rechtbank hield rekening met verzachtende omstandigheden, zoals zijn familieomstandigheden, zoals het feit dat hij zijn jongere zusje en vader onderhield met zijn inkomen als ober. Tongs grootmoeder, die aan terminale kanker lijdt, had de rechtbank schriftelijk gesmeekt haar nog één laatste knuffel’ van haar kleinzoon toe te staan.

Op de Chinese sociale media werd het vonnis met gejuich ontvangen. 'Mooi gedaan,’ was een veel voorkomend commentaar, maar veel internetgebruikers vinden dat Tong er te makkelijk vanaf komt, omdat er op het vaste land veel hogere celstraffen op terrorisme staan. ‘Ze hadden een 0 achter die 9 jaar moeten zetten,’ aldus internetgebruiker T-72M4C2.

Mensenrechtenorganisaties hebben de veroordeling bekritiseerd. Volgens Yamini Mishra, regionaal directeur van Amnesty International in Azië, ‘bevestigt dit de vrees dat de nationale veiligheidswet niet alleen een instrument is om critici van de overheid in Hongkong angst aan te jagen, maar ook om ze mee op te sluiten’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden