NIEUWSVEILIGHEIDSWET HONGKONG

Hongkong zet voor het eerst omstreden veiligheidswet in: activisten gearresteerd om ‘streven naar onafhankelijkheid’

In Hongkong is voor het eerst een politieactie uitgevoerd op basis van de omstreden nieuwe veiligheidswet. Daarbij zijn voormalig protestleider Tony Chung en drie andere studenten, allen in de leeftijd van 16 tot 21 jaar, opgepakt. Zij worden ervan beschuldigd te streven naar een Hongkong dat onafhankelijk is van China.

De oproerpolitie in Hongkong drukt een demonstrant tegen de grond die protesteert tegen een omstreden nieuwe veiligheidwet, eerder deze maand. Beeld SOPA Images /LightRocket via Gett
De oproerpolitie in Hongkong drukt een demonstrant tegen de grond die protesteert tegen een omstreden nieuwe veiligheidwet, eerder deze maand.Beeld SOPA Images /LightRocket via Gett

Met de op 30 juni aangenomen veiligheidswet versterkt China zijn greep op Hongkong. De wet maakt onder meer de inzet van Chinese veiligheidstroepen in Hongkong mogelijk. Ook zijn omverwerping, het streven naar afscheiding en het samenwerken met buitenlandse krachten strafbaar gesteld. Volgens critici ondermijnt China daarmee de democratie in Hongkong.

De wet werd eerder gebruikt om demonstranten op te pakken. Met de arrestatie van de vier activisten heeft de politie voor de eerste keer een actie uitgevoerd om de wet ten uitvoer te brengen. De arrestanten zijn voormalige leden van Studentlocalism, een pro-onafhankelijkheidsgroepering die in juni werd opgeheven toen de veiligheidswet van kracht werd. De groep zei toen vanuit het buitenland campagne te blijven voeren. ‘Ze zeggen dat ze een republiek van Hongkong willen vestigen en dat ze alle pro-onafhankelijkheidsgroeperingen daarvoor willen verenigen’, zei Li Kwai-wah, commissaris van de afdeling van de Hongkongse politie die de veiligheidswet ten uitvoer moet brengen.

Volgens mensenrechtenactivist Joshua Wong had Tony Chung een bericht op Facebook gepost over het nationalisme van China. De arrestaties van Chung en zijn medestanders zetten de vrijheid van meningsuiting op internet verder onder druk, zei Wong tegen de BBC.

Dinsdag werd Benny Tai, een van de leiders van de democratische ‘paraplubeweging’ ontslagen als hoogleraar aan de universiteit van Hongkong.

De voormalige Britse kroonkolonie Hongkong werd in 1997 teruggegeven aan China, met de voorwaarde dat het 50 jaar lang zijn eigen politieke en juridische systeem mocht bepalen. Die belofte wordt nu ruw gebroken, vinden activisten in Hongkong.

Nieuwe wet Hongkong geeft China ongebreidelde macht, en straatprotest is nu ‘terrorisme’

Vijf vragen over de omstreden nieuwe veiligheidswet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden